Premierul României, Marcel Ciolacu, a respins acuzațiile de inacțiune guvernamentală privind încălcarea spațiului aerian de către o dronă rusească la sfârșitul săptămânii trecute

10 9 F 2 a

Despre aceasta comunică „Evropeiska Pravda” cu referire la Agerpres. Ciolacu a subliniat că România a reacționat în timp real la încălcarea spațiului aerian și a monitorizat situația cu avioane de vânătoare F-16. El a adăugat că partea română nu a fost obligată să ia măsuri. „Dacă dronele ar fi țintit teritoriul României, desigur, țara noastră ar fi intervenit”, a dat asigurări premierul român.

El a calificat incidentul drept o provocare menită să testeze capacitatea vecinilor Ucrainei de a reacționa la astfel de situații. Cel puțin două drone  Shahet rusești au intrat în spațiul aerian românesc în noaptea de duminică, 8 septembrie. Autoritățile române au transmis avertizări pe telefoanele mobile cu privire la pericolul căderii obiectelor către locuitorii din Tulcea și Constanța, județe limitrofe Ucrainei.

Ministerul român al Afacerilor Externe a făcut apel la respectarea dreptului internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian românesc, și a reiterat condamnarea fermă a atacurilor ilegale ale Rusiei.

Liderul principalului partid de opoziție din România, Uniunea pentru Salvarea României, Elena Lasconi, a cerut Președintelui Klaus Iohannis și Premierului Ciolacu să explice zborul dronelor rusești.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий