Analistul politic evaluează riscurile pentru Ucraina în cazul președinției lui Trump

25 9 А 4

Dacă candidatul republican, Donald Trump, ajunge la putere în SUA, riscurile pentru Ucraina sunt evidente. Doar declarațiile sale indică faptul că în anturajul său există persoane care pot forma atitudini antiucrainene, relatează RBK-Ucraina cu referire la comentariul șefului Centrului de cercetări politice aplicate „Penta”, Volodymyr  Fesenko. „Însuși faptul că Trump s-a înclinat împotriva lui Zelenski și a Ucrainei arată că în anturajul său există oameni care pot forma atitudini, deși conjuncturale, dar antiucrainene”, a spus Fesenko. El a spus că, dacă Trump revine la putere, există riscuri pentru Ucraina și a remarcat că acestea nu sunt în ceea ce spune Trump despre Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, sau despre Ucraina însăși în acest moment.

În același timp, analistul politic a remarcat că negocierile cu Rusia sunt inevitabile, iar dacă Trump devine Președintele SUA, el va fi inițiatorul acestora. Ceea ce înseamnă, după cum a subliniat el, că este necesar să ne pregătim de cu timp și să ne pregătim tactici cu privire la modul de a ne comporta în negocieri și de a ne  apăra interesele.

„Acest lucru nu înseamnă că Trump va preda Ucraina Rusiei. Dar multe vor depinde de cine se va ocupa de problema negocierilor, cât de competentă și obiectivă va fi această persoană. Nu există riscuri apocaliptice, fatalism și catastrofă”, crede Fesenko. În opinia sa, dacă Ucraina prezintă condiții inacceptabile, atunci este necesar să se elaboreze o contra-strategie cu partenerii europeni. Cum să se apere în contextul unei posibile retrageri a sprijinului american.

În același timp, expertul a remarcat că se așteaptă ca Trump să accepte concesii nu numai din partea Moscovei, ci și din partea Kievului dacă acesta nu este de acord cu planul său de încetare a focului. „Până în prezent, cel mai probabil scenariu este că congresmenii republicani și „aripa partidului Reagan” îl vor convinge să mențină sprijinul pentru Ucraina, dar într-un format de împrumut-leasing/credit. Dacă vor exista probleme și vom refuza, Trump va începe să facă presiuni prin oprirea ajutorului militar și financiar”, a conchis Fesenko.

Precizăm că, recent, Trump l-a numit din nou pe Președintele ucrainean „cel mai bun vânzător din istorie” și a promis să „scoată America din război”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий