Jens Stoltenberg:  „NATO a facilitat invadarea Ucrainei de către Rusia”

14 10 А 2

Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că, de fapt, Alianța a facilitat invadarea Ucrainei de către Rusia prin indecizia și eșecul său de a oferi Ucrainei un sprijin militar semnificativ și în timp util. El și-a exprimat această opinie într-un interviu acordat publicației Spiegel. Potrivit lui Stoltenberg, această greșeală ar trebui să fie o lecție pentru toată lumea în viitor.

„Investim în puterea noastră militară nu pentru a purta un război, ci pentru a-l preveni. Altfel, nu numai Rusia, dar nimeni nu ne va lua în serios”, a spus Stoltenberg. Potrivit lui, NATO a înțeles că dictatorul de la Kremlin devine din ce în ce mai agresiv, astfel că a început să își consolideze apărarea după ce Rusia a anexat Crimeea.

„Pentru prima dată de la sfârșitul Războiului Rece, am desfășurat trupe de luptă pe flancul estic al Alianței. Acesta este motivul pentru care nu am închis ochii la situația din Rusia și Ucraina”. În același timp, fostul secretar general al NATO este convins că, după sfârșitul Războiului Rece, merită să încercăm să construim relații bune cu Rusia, așa cum a încercat să facă la vremea sa fostul cancelar german Angela Merkel. Acesta este motivul pentru care Consiliul NATO-Rusia a continuat să se reunească chiar și după anexarea Crimeii și începerea Operațiunii antiteroriste în Donbas. Ultima astfel de reuniune a avut loc în ianuarie 2022.

Reamintim că Jens Stoltenberg a fost secretar general al NATO în ultimii zece ani. El a transmis ștafeta fostului prim-ministru olandez, Mark Rutte, la 1 octombrie 2024.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий