Reînnoirea bisericii și întărirea credinței

21 10 F 1

Construită la sfârșitul anilor 30 ai secolului trecut, pe timpul Mitropolitului Visarion Puiu, Biserica Înălțarea Domnului din suburbia Horecea a Cernăuțiului, foarte repede a fost transformată în depozit de către autoritățile sovietice. Ea a fost retrocedată enoriașilor abia după jumătate de veac de ateism. Primind-o, enoriașii horeceni au pus mână de la mână și au transformat-o din nou într-un minunat locaș de închinare. Au amenajat gospodărește și curtea. În ultimii doi ani, datorită străduinței părintelui paroh, Pavel Paulencu, și a comunității ortodoxe de aici au fost realizate două proiecte cu susținerea Departamentului Pentru Românii de Pretutindeni.

21 10 F 3

Recent s-a încheiat reînnoirea frescelor din interior și în ziua de 20 octombrie Biserica de la Horecea a fost sfințită din nou. Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte cu Mitropolitul Cernăuțiului și Bucovinei al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Meletie. La corul bisericii din Horecea s-a alăturat și cunoscutul cor „Codrii Cosminului” de la Hrușăuți. Cei mai activi participanți la lucrările de reînnoire au primit distincții bisericești. De asemenea, a fost menționată și contribuția Consulatului General al României la Cernăuți. Șefa misiunii consulare, doamna Irina-Loredana Stănculescu, a fost distinsă cu ordinul „Sfânta Ecaterina”, iar ministrul plenipotențiar, Dan Nicolae Constantin – cu ordinul „Sfântul Ierarh Teodosie, arhiepiscop de Cernighiv”.

21 10 F 2

La eveniment au participat primarii a trei comunități teritoriale românești Voloca – Valentin Glopina, Ostrița – Vasile Țurcan, Ciudei – Anatolie Pițul, activiști ai vieții publice românești din ținut, reprezentanți ai mediilor de expresie românească de la Cernăuți.

21 10 F 4

Rugăciunile, care au răsunat sub cupola bisericii reînnoite în română și ucraineană, au fost imnuri de slavă lui Dumnezeu, exprimând și dorința sinceră întru triumful păcii în țara noastră și în lumea întreagă.

21 10 F 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий