CUM SE GĂTEȘTE OREZUL

Pentru a profita de gustul şi aroma orezului trebuie să ştii cum se găteşte orezul. E bine de ştiut că cele mai multe din instrucţiunile de preparare de pe ambalaje sunt eronate.

Chiar şi producătorii de renume dau indicaţii greşite, mai ales în ceea ce priveşte proporţia de apă şi orez. Iată răspunsurile la cele mai multe întrebări referitoare la felul cum se găteşte orezul.
În câtă apă trebuie fiert orezul?
Proporţia ideală este 100 grame de orez la 200 ml de apă, pentru orezul alb. În cazul orezului brun proporţia este de 100 grame de orez la 250 ml de apă. Marii bucătari consideră că aceasta este proporţia ideală. Prea puţină apă face ca orezul să devină cleios şi poate să ardă. Prea multă apă, face ca bobul să devină prea umflat şi lipsit de consistenţă.
Se amestecă sau nu în timpul fierberii?
Un truc ideal este că cel mai bun orez se primeşte, dacă îl laşi în vasul în care a fiert, cu flacăra stinsă, acoperit cu capac pentru zece minute. După această fază, orezul trebuie amestecat uşor cu o furculiţă că să se aereze, iar boabele să nu se lipească. O altă regulă spune că nu se amestecă orezul care fierbe. Dacă amesteci orezul simplu sau cel care are alte ingrediente adăugate, totul o să devină o pastă cleioasă, pentru că o mare parte din amidonul din orez iese afară.
Se pune sau nu sare în apa în care fierbe orezul?
În apa în care fierbe orezul trebuie pus sare, la fel ca atunci când fierbi paste. Este nevoie de o jumătate de linguriţă de sare, pentru fiecare ceaşcă de orez. Sau mai simplu: o linguriţă de sare la fiecare 250 grame de orez, această cantitate fiind suficientă pentru circa trei porţii de orez.
Cum trebuie să fie flacăra când găteşti orezul? Mare sau mică?
Orezul se pune la fiert împreună cu apa şi sărea la foc mare. În momentul în care apa începe să fiarbă, vasul se acoperă şi focul se face mai mic. Dacă fierbi orezul neacoperit apa se evaporă mai repede decât ritmul de fierbere al orezului şi o parte din aromă şi gust se pierde. Orezul simplu preparat prin fierbere cu apă şi sare este excelent în combinaţie cu legume călite (practic se combină cu orice fel de legume sau combinaţii de legume).

Добавить комментарий