Nume legendar al telecomunicaţiilor din ţinut

45

45 45

În curând la Cernăuţi va fi deschis Muzeul poştei din Bucovina. În fondurile lui, la crearea cărora se munceşte activ, sunt adunate documente de arhivă, obiecte, fotografii, unele dintre ele fiind unice şi rar întâlnite. Primul oficiu poştal a început să funcţioneze la Cernăuţi la 1 ianuarie 1783. Iniţiativa îi aparţine fostului militar, pe atunci trecut în rezervă, Paul Fogl.
În galeria de portrete ale vestiţilor lucrători ai poştei va fi şi cel al lui Veniamin Aleksandrov, care cu douăzeci de ani în urmă a trecut la cele veşnice.
A avut un destin interesant şi a rămas în memoria celor care l-au cunoscut ca un om onest şi nobil, lăsând în urma lui numai fapte bune. Veniamin, fiul lui Iosif Aleksandrov, s-a născut la 13 octombrie 1910, în satul Davidivka, regiunea Voronej. Anii de copilărie au coincis cu perioada Primului război mondial şi războiul civil. La vârsta de zece ani a rămas orfan de ambii părinţi şi a fost educat în familia fratelui mai mare. În pofida foametei şi greutăţilor, a reuşit să obţină studii medii şi să însuşească meseria de tractorist. Apoi, graţie activităţii sale publice, a ajuns să lucreze la Oficiul de telecomunicaţii din Voronej.
În anul 1941 Veniamin Aleksan­drov este mobilizat în Armata Roşie, într-o subunitate secretă, ca specialist în telecomunicaţii. Ei i s-a încredinţat misiunea să creeze sistemul de telecomunicaţii de rezervă pentru Marele cartier general la Kuibîşev. Apoi a luptat pe front.
După eliberarea Bucovinei de cotropitorii fascişti, în primăvara anului 1944, Veniamin Aleksandrov a fost rechemat de pe front şi numit şeful Direcţiei regionale de telecomunicaţii din Cernăuţi. Datorită capacităţilor organizatorice, iscusinţa de a lucra cu oamenii a nou-numitului şef, la începutul anului 1945 în regiune funcţionau deja oficiile de telecomunicaţii orăşenesc şi 14 raionale, oficiile poştale şi telegraful. În regiune, la acea vreme, erau 1600 difuzoare radio, 15 staţii de telefoane pentru 968 de numere, au fost telefonizate 100 de consilii săteşti şi 2 staţii de maşini şi tractoare. A fost stabilită legătura telefonică interurbană cu Lviv şi Hmelniţki, iar în 13 centre raionale au fost instalate comutatoare interurbane.
În anii 50-60, sub îndrumarea lui Veniamin Aleksandrov, în regiune a fost extinsă reţeaua de telecomunicaţii. În anul 1961, datorită eforturilor lui Veniamin Aleksandrov, la Cernăuţi a început să funcţioneze unul dintre primele în regiunile apusene ale Ucrainei centre de televiziune. El nu numai că difuza programe ale canalelor centrale de televiziune, dar asigura şi difuzarea programelor de televiziune locale, care ocupau 5 ore de eter.
Numele lui Veniamin Aleksandrov a devenit o legendă a telecomunicaţiilor din regiune. El a fost introdus în ediţia enciclopedică „Ei au proslăvit Bucovina”.
Iuhym HUSAR, jurnalist

Добавить комментарий