Reventul (rubarba) este o plantă cunoscută pentru gustul bun pe care-l dă plăcintelor, dar şi pentru calităţile lui medicinale. Este cunoscută de mii de ani de către chinezi, unde nu era folosită atât pentru gust, cât pentru efectele asupra sănătăţii. Planta conţine antioxidanţi, vitamine şi minerale, care întăresc imunitatea şi sunt de ajutor în tratarea multor boli.
Cum se foloseşte: sub formă de suc (obţinut din tulpini tăiate cubuleţe puse la fiert şi stoarse bine), care se îndulceşte cu miere; sub formă de infuzie, care se prepară din 2 linguriţe de revent la 200 ml de apă sau sub formă de pulbere care se prepară din tulpini şi rădăcini uscate şi măcinate. Este un bun tonic şi reglează digestia.
Poate fi folosită tinctura de rubarbă preparată din 100 g de plantă mărunţită la 400 ml de alcool alimentar (70 grade). După 15 zile se strecoară şi se întrebuinţează.
Sub formă crudă reventul poate fi adăugat în salate de fructe sau de legume ori consumat proaspăt, cu miere. Reventul poate fi şi murat.
Laxativ eficient
Constipaţia se tratează rapid cu ajutorul preparatelor din revent, datorită conţinutului crescut de fibre. Infuzia este o alegere bună în acest caz. Şi diareea, durerile abdominale sau alte afecţiuni digestive sunt alinate cu ajutorul pulberii din această plantă.
Reface ficatul şi alungă oboseala
Reventul are efect detoxifiant pentru ficat, fiind util în caz de ficat obosit, hepatită şi alte afecţiuni hepatice, dar şi biliare. Persoanele anemice pot consuma revent sub diverse forme, pentru refacerea rezervelor de energie.
Atenţie! Dacă tulpinile şi rădăcinile sunt sănătoase, nu acelaşi lucru se poate spune despre frunze, care nu trebuie nicidecum consumate din cauza efectului extrem de toxic.
(Leacuri şi terapii)