Pericolul înţepăturilor de insecte se află peste tot: la iarbă verde, la mare sau în parcuri. Deoarece înţepăturile de insecte sunt însoţite de inflamaţii, roşeaţă ale pielii, cu senzaţii de usturime şi mâncărime, nu ne dorim decât să scăpăm cât mai repede de simptomele neplăcute. Din fericire, există multe remedii pentru această problemă.
Primul pas pe care trebuie să-l faci după ce ai fost înţepat de o albină sau de o viespe, este să scoţi acul. Cel mai bine este să foloseşti o pensetă. Apoi, trebuie să speli bine locul, cu apă şi săpun, şi abia după aceea să foloseşti remediile naturale.
Dacă te-a înţepat o albină
Usturoiul reduce usturimea. În cazul unei înţepături de albină, pune o felie de ceapă pe locul cu pricina, căci scade inflamaţia. Peste ceapă pune şi un cub de gheaţă, care ajută la reducerea senzaţiei de usturime. Şi usturoiul este eficient: pisează un căţel de usturoi, amestecă-l cu un pic de sare grunjoasă şi aplică-l pe locul afectat. Astfel, nu vei mai resimţi durerea.
Cataplasmă cu varză. Frunzele de varză sunt un leac foarte eficient pentru a scăpa de iritaţia apărută în urma înţepăturii de albină. Se pune frunza pe locul afectat şi se prinde cu un bandaj. Este bine de repetat acest lucru de 3-4 ori, în decursul unei zile.
Dacă te-a înţepat o viespe
Castraveţi, împotriva umflăturilor. O înţepătură de viespe lasă în urmă o umflătură de toată frumuseţea. Taie o felie de castravete şi pune-o pe locul cu pricina, căci va reduce din inflamaţie. Acelaşi efect îl are şi oţetul de vin, cât şi cel de mere. Se pun câteva picături şi se masează uşor.
Cartoful, contra senzaţiei de usturime. Pentru ca usturimea apărută după ce ai fost înţepat de viespe să dispară cât mai repede, poţi aplica o felie de cartof crud, timp de câteva minute. Eficientă este şi tinctura de arnică, plantă recunoscută pentru efectul antibacterian. Se aplică sub formă de compresă, pe porţiunea de piele afectată.
Atenţie! Nu folosiţi parfumul când mergeţi în drumeţii. Acesta atrage albinele. Nu faceţi mişcări bruşte, dacă întâlniţi un roi de albine sau de viespi. După o înţepătură de insecte nu consuma alimente bogate în zahăr, fiindcă pot înrăutăţi inflamaţiile de la nivelul pielii.
Dacă te-a înţepat un ţânţar
Grupa sangvină O, pe placul ţânţarilor. Ştiaţi că persoane cu grupa sangvină O sunt preferatele ţânţarilor, acestea fiind de două ori mai des înţepate faţă de cei cu grupa A? Alte studii au scos la iveală că micilor insecte le plac cei care au o temperatură a corpului mai ridicată. Gravidele sunt de două ori mai predispuse la înţepături, potrivit concluziilor unui studiu efectuat în Marea Britanie, pentru că produc şi expiră mai mult dioxid de carbon, care atrage ţânţarii. Potrivit oamenilor de ştiinţă, şi culoarea hainelor are influenţă. Astfel, hainele negre, bleumarin şi cele roşii îi atrag ca un magnet.
Oţetul de mere calmează mâncărimile. Apărute în urma înţepăturilor de insecte se reduc în intensitate, dacă aplici pe zona afectată oţet de mere. În cazul în care ai înţepături pe tot corpul, este bine să faci o baie cu oţet de mere, pentru calmarea pielii. În apa din cadă se pun 2-3 căni cu oţet de mere. Dacă nu suporţi mirosul de oţet, poţi încerca bicarbonatul de sodiu. Se dizolvă jumătate de cană de praf în apa în care faci baie. Ca remediul să aibă efect, baia trebuie să dureze o jumătate de oră.
În cazul înţepăturii primul lucru pe care trebuie să-l facem, este spălarea zonei cu apă rece şi săpun.
Dacă te-a muşcat o căpuşă
Spre deosebire de înţepătura unei albine sau a unui ţânţar, cea de căpuşă poate trece foarte uşor neobservată pe moment, fiindcă nu doare, nu ustură şi nu produce mâncărimi. De aceea, după ce te întorci de la o ieşire la iarbă verde, este bine să-ţi examinezi atent corpul. În cazul în care ai observat o căpuşă şi nu ai posibilitatea să primeşti ajutor medical, o poţi scoate cu ajutorul unei pensete.
Atenţie! O căpuşă nu se scoate în nici un caz cu unghiile, căci rişti să se infecteze zona.
Tinctura de propolis, de ajutor
Imediat după ce ai scos căpuşa, spală zona cu apă şi săpun, apoi aplică tinctura de propolis, pe care o găseşti în magazinele naturiste. Cum unele căpuşe sunt purtătoare ale bacteriei Borrella burgdorferi, responsabilă pentru boala Lyme, este indicat să mergi şi la un consult medical, la o secţie de boli infecţioase.
Cum poate fi prevenită muşcătura de căpuşă. Înainte de o ieşire în mijlocul naturii, poţi aplica pe piele o soluţie pe care o obţii din 2 căni de oţet din struguri albi, o cană de apă şi 5-6 picături de ulei esenţial de mentă. Se amestecă bine, după care aplici soluţia obţinută pe corp. Nu se aplică pe nas şi în zona ochilor.