Bucovineanul Marian Talabă, tenor la Opera de Stat din Viena – renumit în toată lumea

talabă

talabă

Marian Talabă s-a născut în satul Cupca, raionul Hliboca, regiunea Cernăuți, într-o familie de muzicanți. În anul 1984 a pașit pragul clasei întâi la Şcoala din Cupca și în anul 1992 a absolvit nouă clase, școala medie incompletă. După tentative nereușite de a intra la vreo școală din oraș pentru a învața în continuare muzica, a hotărât totuși să urmeze clasa a zecea și a unsprezecea, adică să absolve școala medie, pentru ca între timp să se pregătească mai serios de muzică. Solistul de operă își aminteşte că la toate festivalurile de artiști amatori, la seratele muzicale întotdeauna era prezent și trebuia să cânte. Această practică i-a dezvoltat foarte mult auzul muzical și talentul, a fost o practică benefică și pentru voce. A înțeles acest lucru mai târziu, când a ajuns cântăreț de operă.

În anul 1994 s-a prezentat la Colegiul muzical „Isidor Vorob­chievici“ din Cernăuţi, unde a fost primit direct în anul doi. La colegiu profesoara Silvia Maksymenko i-a înlesnit accesul la încă o octavă, așadar avea un diapazon de două octave.
În toamna anului 1996 a pășit pra­gul Academiei Naționale de muzică din Kiev. Ca îndrumător l-a avut pe profesorul Vladimir Timohin, un tenor renumit la timpul său, un sufletist adevărat care ținea foarte mult la studenţii săi.
La Kiev a înțeles cu adevărat ce înseamnă belcanto. Acolo a început să învețe stilurile de interpretare italian, rusesc și altele.
În anul 2004 tânărul Marian a participat la Concursul internațional de vocaliști „Moniuszko“ din Var­șovia. La al treilea tur al ediției din anul acela a asistat directorul Operei de Stat din Viena, maestrul Ioan Holender. Acesta a fost norocul lui cel mare, directorul Operei de Stat din Viena, maestrul Holender, originar din Timișoara, i-a oferit premiul special și l-a invitat la Viena.
În ultimii 50-60 de ani este primul dintre bucovineni care a ajuns pe scena Operei de Stat din Viena și aceasta îl obligă să fie un tenor bun, să lase o urmă în arta interpretativă, să-și facă un nume, să promoveze numele Bucovinei, ceea ce o face cu succes.
Vă amintim că recent, în cadrul proiectului „Vedetele ucrainene de operă în lume“, în partitura lui Calafa din opera „Turandot“ de J. Puccini pe scena Operei Naționale a Ucrainei din Kiev a evoluat solistul Operei din Viena, tenorul Marian Talabă. El a redat personajul în maniera proprie, fiind aplaudat îndelung.

Добавить комментарий