Întâlniri, amintiri din copilărie şi din anii de şcoală

image (5)

image (5)În fiecare an și la Şcoala medie din satul Mahala, raionul Noua Suliță, în luna februarie are loc întâlnirea cu absolvenții. Este o tradiţie începută din anul 1969. Recent, în sala festivă a școlii s-au adunat 400 de persoane, 7 generații de absolvenți și două clase de-a unsprezecea, corpul didactic în frunte cu directorul școlii, domnul Mihail Gostiuc. Diriginții de clase a fiecărei promoții au făcut o excursie oaspeților prin școală, clasele căreia sunt foarte spațioase și luminoase, deoarece a fost reconstruită și dată în exploatare în anul 2012. Oaspeţii au admirat cele două clase dotate cu calculatoare moderne și amenajate de profesorul de matematică Vasile Partâca, de asemenea și atelierele școlii, unde se lucrează cu lemnul, metalul, fiind bine dotate cu instrumente, aparate electrice, aranjament. Aici se află și expozițiile de lucruri meșterite de mâinile elevilor, conducător responsabil fiind profesorul superior Mihail Gostiuc. Modernă este și cantina școlii pentru 120 de locuri. Şcoala dispune şi de o frumoasă sală sportivă, de punct medical, de bibliotecă etc. Pentru menţinerea unei temperaturi constante, şcoala este dotată cu un sistem central autonom de încălzire.
Manifestarea a început cu prezentarea unui film din viața școlii, fiecare promoție fiind întâmpinată cu aplauze. Din anul 1971 până în prezent, din cei 1.860 de absolvenți ai școlii din Mahala, 42 au absolvit şcoala cu medalie de aur, 37 — cu medalia de argint.
Fostul absolvent al școlii, Vasile Sainciuc, a sunat din clopoţelul şcolii, anunțând începerea lecțiilor deschise, ţinute de învățătoarea de categorie superioară la clasele primare Tatiana Guzun-Maiorska, profesoara de istorie Ana Gostiuc, de profesoara de chimie Aurelia Partâca. Elevii claselor a 4-a și a 6-a au prezentat câteva numere artistice.
Scenariul acestei sărbători a fost pregătit de pedagogul-organizator, dna Mariana Zaidel, și directorul-adjunct pentru munca instructiv-educativă, Cristina Bujenița-Fedoreac.
Directorul școlii, dl Mihail Gostiuc, a menționat că și-n viitor vor depune eforturi maxime pentru acumularea cunoștințelor trainice, ca elevii de astăzi să ajungă în viață oameni harnici și necesari societății, asemenea celor prezenți. Școala se mândrește cu bravii absolvenți și de fiecare dată învățătorii sunt mândri că își ating scopul de a educa și pregăti pentru viață oameni muncitori, omenoși, descurcăreți în lumea de azi atât de diversă.
Au vorbit despre viaţa lor și foștii absolvenți: Angela Botă, ghid-turistic al Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți, Stela Gostiuc, profesoară de limba și literatura ucraineană la Şcoala medie Ostrița-Mahala, Nicolae Gostiuc, consilierul satului Mahala, și alții. Ei şi-au împărtăşit bucuriile vieții, şi-au amintit despre cei mai frumoşi ani ai copilăriei şi adolescenţei, s-au fotografiat, au cântat şi au dansat, întorcându-se acasă cu alese amintiri și impresii de neuitat despre şcoala natală.
Ion BÂNDIU, veteran al învățământului public, Școala medie „Gr. Nandriș” din Mahala, raionul Noua Suliţă

Добавить комментарий