Una dintre cele mai frumoase sărbători ale primăverii este ziua de 1 martie – Ziua Mărţişorului. Românii de pretutindeni ţin foarte mult la această sărbătoare, dăruind unul altuia câte un mărţişor împreună cu urări de sănătate, fericire şi noroc în viaţă.
În prima zi de primăvară, în incinta Consulatului General al României la Cernăuţi a fost organizată o minunată expoziţie cu genericul „Povestea Mărţişorului”. Zeci de mărţişoare au fost prezentate în cadrul acestei expoziţii, mărţişoare executate de copii şi meşteri populari din judeţul Suceava şi regiunea Cernăuţi. O parte din creaţiile copiilor suceveni au fost aduse la Cernăuţi graţie Consulatului General al României la Cernăuţi, Consiliului Judeţean Suceava şi Muzeului Bucovinei din Suceava, care, de altfel, şi sunt organizatorii acestei expoziţii.
Manifestarea a fost deschisă oficial de doamna Eleonora Moldovan, Consul General al României la Cernăuţi, care i-a felicitat pe românii din nordul Bucovinei, pe intelectualitatea românească din regiunea Cernăuţi, dar şi pe oaspeţii dragi sosiţi din judeţul Suceava, cu prilejul zilei Mărţişorului, dorindu-le tuturor o primăvară frumoasă în suflet şi-n priviri şi ca aceste tradiţii minunate să fie păstrate şi promovate în rândul comunităţii şi a tinerei generaţii.
În cadrul expoziţiei la care au fost prezenţi lideri ai asociaţiilor culturale româneşti, academicieni, profesori universitari, jurnalişti, primari, tineri, dar şi corpul diplomatic acreditat la Cernăuţi – doamna Consul General Eleonora Moldovan, împreună cu colegele sale, doamnele Indreiu, Zaharenco şi Neagoe, precum şi domnul consul Aurelian Rugină, s-a discutat despre mărţişor, despre tradiţiile mărţişorului şi poveştile care leagă tradiţia primăverii de sufletul poporului român.
Reprezentanţi din partea Muzeului Bucovinei din Suceava au vorbit despre creaţiile copiilor, lucrările expuse, dar şi despre semnificaţia mărţişorului şi tradiţiile legate de el. Doamna Valentina Vovc din Cernăuţi, la rândul ei, a prezentat o parte din creaţiile proprii, zeci de mărţişoare, confecţionate manual de întreaga familie. Domnia sa consideră că aceste minunate tradiţii trebuie păstrate, întrucât ele fac parte din viaţa şi sufletul poporului român. Domnul consul Aurelian Rugină le-a oferit doamnelor prezente la această „Povestea de suflet a Mărţişorului” câte un simbol al zilei şi al primăverii, câte-un frumos mărţişor, iar doamna Eleonora Moldovan, Consul General, a ţinut să-i felicite pe bărbaţi cu prilejul primăverii şi Sărbătorii Mărţişorului, oferindu-le şi lor câte-un mândru mărţişor.
A fost o sărbătoare frumoasă, un început de primăvară plin de speranţe, entuziasm, dacă ţinem cont şi de faptul că doamna Consul General a venit cu ideea ca începând cu anul 2017 să organizăm la Cernăuţi, la 1 martie, un Festival al Mărţişorului, iar tinerii junimişti şi-au propus ca în colaborare cu prietenii şi fraţii suceveni să inaugureze o tradiţie ca în prima zi de primăvară să le ofere cernăuţenilor şi oaspeţilor oraşului, în special pietonilor de pe Strada Domnească câte un mărţişor – simbol al primăverii, dragostei şi purităţii, simbol al prieteniei şi bunei înţelegeri.