Crăciunul (stil vechi): din topul ştirilor

DSC_0111

În Ucraina este marcată pe stil vechi Naşterea Domnului. Una dintre cele mai vestite şi mai frumoase catedrale cu hramul Naşterea Domnului  este cea din Kiev, ridicată pe Piaţa Poştei în anii 1809-1814. Ea a fost distrusă de către autorităţile sovietice în anul 1935 şi restabilită după proiectul iniţial în 2003.

Această catedrală este legată de numele poetului naţional al  ucrainenilor, Taras Şevcenko. Este semnificativ faptul că ea a fost sfinţită în anul când s-a născut Taras Şevcenko, în 1814. Iar la 6-7 mai 1861 anume aici s-a aflat sicriul cu corpul neînsufleţit al poetului, adus din Sankt-Petersburg pentru a fi reînhumat pe Colina de la Kaniv, pe malul Niprului.  Serviciul divin a fost oficiat de arhiepiscopul Petro Lebedinţev, iar sicriul a fost acoperit cu un giulgi, care şi astăzi se păstrează în Muzeul de Artă din Kiev. Acest giulgi a fost brodat de soţia unui domn al Moldovei, în epoca medievală.

***

Crăciunul este o sărbătoare luminoasă pentru fiecare familie creştină, pentru fiecare localitate mare sau mică din spaţiul spiritual ortodox. Serviciul de Crăciun a fost   oficiat şi în biserica din satul Berestea, localitate  mică, situată între Noua Suliţă şi Hotin. Vechea biserică din lemn, construită în secolul al XVIII-lea, se păstrează şi astăzi, alături de biserica nouă, ridicată de săteni imediat după ce ateismul a părăsit meleagurile nord basarabene.  Se ştie că preotul din Berestea l-a botezat la Cristineşti, în iarna anului 1838, pe viitorul scriitor şi savant român, Bogdan Petriceicu Haşdeu.

***

Un grup de deputaţi ai noului Consiliu Raional Cernăuţi, în frunte cu preşedintele lui, Ruslan Domniţak,  a decis că-i colinde pe locuitorii regiunii şi să-i felicite cu prilejul Crăciunului. Subiectul video a fost plasat pe site-ul Consiliului Raional. Deputaţii, îmbrăcaţi în costume naţionale, au interpretat  vestita colindă ucraineană „Seară bună, domnule gospodar”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий