Din topul ştirilor

4 12 2020 LC TOP 1

Din cauza intensificării carantinei, la Catedrala Mitropolitană Pogorârea Sfântului Duh din Cernăuţi au fost anulate serile de colinde. Informaţia a fost plasată pe contul de Facebook al Eparhiei Cernăuţiului şi Bucovinei a Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Totodată, eparhia se adresează către credincioşi să respecte strict normele sanitare.

***

O Biserică romano-catolică din Cernăuţi a fost împodobită cu reprezentări spaţiale cu tematică de Crăciun, scrie ediţia „Serviciul informativ religios din Ucraina”. Reprezentaţiile spaţiale mobile au fost amenajate în interiorul Bisericii  romano-catolice Sfântul Arhanghel Mihail din Sadagura. O dioramă a fost creată şi în curtea Bisericii. Manechinele, care îi reprezintă pe Iisus Hristos, sfinţii părinţi, regi, păstori şi animale, sunt de mărime naturală. În timp de noapte această construcţie este iluminată.

***

La Muzeul de Artă  din Cernăuţi sunt păstrate circa 3 mii de cărţi poştale, cu reproducţii ale operelor de artă. Ele conţin informaţii vizuale despre creaţia pictorilor ucraineni din perioada de până la instaurarea puterii sovietice, din perioada sovietică şi din diasporă. Patru din aceste cărţi poştale se referă la tablourile vestitului pictor bucovinean Mykola Ivasiuk. Atrage atenţia cartea poştală cu tabloul creat în acuarelă „Naşterea Domnului” în anul 1920. Specialiştii afirmă că această carte poştală a fost tipărită la Londra în anii 70-90 ai secolului trecut. La pictarea personajelor Mykola Ivasiuk a recurs la elemente din viaţa şi tradiţiile bucovinenilor.

***

După cum transmite polsatnews.pl, în ajunul Crăciunului ortodox, o cetăţeană ucraineană gravidă, aflându-se la o clinică din Polonia, la un examen medical planificat la ginecolog, a simţit că i se face rău. Medicul a chemat ambulanţa. Diagnoza era alarmantă – extinderea acută a aortei. Viaţa femeii era în pericol şi de urgenţă au fost chemaţi cardio-chirurgii.  Pacientei i s-au făcut concomitent două operaţii  – cezariană şi la inimă. Operaţiile au fost efectuate la Centrul de boli cardiace din Silezia. Viaţa mamei şi copilului a fost salvată de două brigăzi de medici. În prezent mama şi fetiţa nou-născută, căreia i s-a dat numele Eva, se simt bine şi au fost externate din spital.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий