Anul 1954. S-a născut renumitul interpret român de folclor Grigore Leșe din zona Țării Lăpușului. Grigore Leșe a absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Facultatea de Interpretare (Fagot), azi fiind doctor în Muzică și profesor asociat al Facultății de Litere, Universitatea București și al Universității de Muzică București. Repertoriul lui este alcătuit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei și marcând evenimente importante din viața omului. Grigore Leșe cântă și la diverse instrumente muzicale.
Anul 1962. A fost lansată nava cosmică Mercury-Atlas 6 cu astronautul John Glenn, care a realizat primul zbor american pe orbită. Glenn a orbitat în jurul lumii de trei ori în 4 ore şi 55 de minute. John Herschel Glenn (1921-2016) a fost pilot, inginer, astronaut și senator american. A fost pilot de luptă în cadrul U.S. Marine Corps și până la 8 decembrie 2016 era singurul supraviețuitor al astronauților din grupul Mercury Seven: elita piloților de încercare ai Armatei SUA selectați de NASA pentru a pilota rachetele experimentale Mercury și a deveni primii astronauți americani.
Anul 2014. Data oficială a începutului ocupării Crimeii de către Federaţia Rusă. Anume la 20 februarie 2014 Rusia a săvârşit o crimă internaţională, a încălcat principiile de bază ale dreptului internaţional şi al orânduirii europene, a ruinat echilibrul de forţe în regiune şi a provocat cea mai mare criză de securitate în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Încălcând brutal integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, trupele ruse au început ocuparea Crimeii. La 27 februarie au fost ocupate edificiile Parlamentului şi Guvernului Republicii Autonome Crimeea, la 16 martie a fost organizat aşa-numitul „referendum”, iar peste două zile, la 18 martie, s-a anunţat despre „unirea” Crimeii cu Federaţia Rusă. Comunitatea mondială nu recunoaşte acest act şi îl condamnă.
La 20 februarie în Ucraina este marcată Ziua Eroilor Sotnii Celeste, decretată la 11 februarie 2015. În timpul Revoluţiei Demnităţii pe Maidanul din Kiev, în perioada 18-20 februarie şi-au pierdut viaţa 78 de persoane, iar după 20 februarie – încă 20. Numele lor au fost înscrise în memorialul luptătorilor pentru Independenţa ucraineană – Sotnia Celestă.
La 20 februarie este marcată Ziua mondială a justiţiei sociale. Este iniţiativa Adunării Generale a ONU din 26 noiembrie 2007. Scopul ei constă în a atrage atenţia factorilor responsabili asupra unor probleme precum sărăcia, şomajul şi excluziunea socială. În literatura de specialitate, se consideră că un individ este exclus social dacă este rezident într-o zonă geografică a societăţii, dar din motive în afara controlului său nu poate participa la activităţile normale ale cetăţenilor din acea societate, chiar dacă şi-a dori să o facă. Totodată, cu prilejul acestei zile sunt promovate valori precum solidaritatea, echitatea şi tratamentul egal oferit cetăţenilor indiferent de sex, rasă, religie, cultură sau stare a sănătăţii. Inegalităţile imense de venit atât pe plan naţional, cât şi internaţional, reprezintă, la rândul lor, un factor ce poate ridica obstacole în calea justiţiei sociale.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com