Din topul ştirilor

20 02 2021 LC TOP 3

La Spitalul clinic regional din Cernăuţi a fost efectuată cu succes o operaţie la inimă cu folosirea sistemului de vizualizare Aesculap Einstein Vision 3D de fabricaţie germană. El asigură reflectarea pe ecranele mari a spaţiului operaţional. Această vizualizare creează mari avantaje în cazul intervenţiilor endoscopice, constată directorul general ad-interim al Spitalului clinic regional, Serghei Ţintar.

Medicii de la această instituţie sanitară continuă să colaboreze cu specialiştii de la Institutul Naţional de Chirurgie Cardio-Vasculară „M. Amosov” din capitală. În ultimele şase luni, cu participarea cardio-chirurgilor din Kiev, au fost efectuate câteva operaţii reuşite, scrie AI ASS.  Iar trei medici bucovineni însuşesc experienţa în domeniul dat nemijlocit la Institutul „M. Amosov”.

***

La 20 februarie se schimbă ora reprezentanţei teatralizate de aprindere a felinarului, situat la începutul străzii O. Kobyleanska din Cernăuţi, comunică site-ul oficial al Consiliului Orăşenesc. Felinarul va fi aprins, cu respectarea vechii tradiţii, cu o oră mai târziu – la 18.00. Doar durata zilei-lumină e în creştere.

În sunetul muzicii, persoanele, care aprind felinarul, ies din sediul Primăriei cu scara în mâini şi se îndreaptă spre felinarul meşterit de fierari şi fixat la începutul principalei străzi pentru pietoni. Felinarul aprins de ei la ora fixă este un semnal pentru conectarea iluminaţiei de pe întreaga stradă.

20 02 2021 LC TOP 2

 

***

Pe râul Prut, în segmentul de la Lujeni până la Ostriţa, iernează circa 400 de lebede. În aceste zile geroase de Făurar localnicii, voluntarii s-au străduit să ajute păsărilor graţioase, care s-au pomenit într-o situaţie complicată din cauza gheţii. Pe banii donaţi au fost cumpărate cereale pentru hrănirea lebedelor. Ele consumă zilnic circa 300 kilograme de cereale.

20 02 2021 LC TOP 1

 

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий