Istoricul zilei: 1 aprilie

1 04 2021 LC IST 6

Anul 1784. Horea este primit în audienţă la împăratul Iosif al II-lea, căruia îi prezintă situația grea a țărănimii din Transilvania. Vasile Ursu Nicola, cunoscut ca Horea, (1731-1785) a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei ţărăneşti de la 1784 din Transilvania. Armata austriacă a înăbușit revolta, iar capii răscoalei au fost arestați, fiind trădați. Crișan s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia, iar Horea și Cloșca au fost executați public la Alba Iulia, prin frângere cu roata, la 28 februarie 1785.

1 04 2021 LC IST 3

Anul 1859. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei și Moldovei a fost recunoscută de Franța, Marea Britanie, Rusia, Prusia și Regatul Sardiniei, în cadrul Conferinței reprezentanților puterilor garante de la Paris. Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) a fost domnitor al Moldovei (până în 1862), domnitor al Ţării Româneşti (până în 1862), primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România (1862-1866).

Anul 1881. În satul Răşinari din Transilvania, s-a născut  Octavian Goga, poet român ardelean de origine aromână, politician de extremă dreaptă şi prim-ministrul României. Octavian Goga (1881-1938) a fost membru al Academiei Române din anul 1920.  Considerat unul din marii poeţi ai neamului, pe ambii versanţi ai Carpaţilor, Octavian Goga s-a bucurat, la numai 25 de ani, de un prestigiu literar remarcabil.

1 03 2021 LC IST 4

Anul 1941. A avut loc masacru de la Fântâna Albă. Este o pagină neagră în istoria neamului românesc din nordul Bucovinei, nimerit sub regim bolşevic totalitar în 1940. Victimele masacrului de la Fântâna Albă sunt comemorate nu numai în regiunea Cernăuţi, ci şi de întreaga comunitate din lume. În 2011, în România a fost adoptată o lege privind comemorarea la 1 aprilie a fiecărui an a Zilei naţionale de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi din alte zone.

Despre masacrul de la Fântâna Albă a început să se vorbească cu glas tare în anii 90, odată cu trezirea conștiinței de neam. Printre primii care s-au preocupat de tema dată este Petru Grior, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți, pe atunci director-adjunct al Arhivei Regionale de Stat din Cernăuți și președintele Societății regionale „Golgota”. „La 30 martie 1991 a fost creată Societatea regională „Golgota”, iar la 1 aprilie, în pădurea de la Fântâna Albă a avut loc prima acțiune de comemorare a jertfelor acestei tragedii, a comunicat pentru „Libertatea Cuvântului”, Petru Grior. Era încă în perioada sovietică și acțiunea a fost organizată cu participarea reprezentanților Consiliului Regional Cernăuți și ai Comitetului raional de partid Hliboca. Atunci, la cererea noastră, de la Detașamentul de Grăniceri din Cernăuți ni s-a dat lista a 24 de persoane, care și-au pierdut viața la 1 aprilie 1941 în poiana Varnița. În decursul anilor următori am studiat materialele din Arhiva Regională de Stat. La adresarea Societății „Golgota” și a societății similare ucrainene de la Serviciul Securității din regiunea Cernăuți ni s-a comunicat că în arhiva acestui organ nu există documente despre masacrul de la Fântâna Albă. Rămâne să avem acces la arhiva Detașamentului de Grăniceri Cernăuți, unde e posibil să existe documentele pe care le căutăm, pentru a reda deplin această tragedie a comunității românești din ținutul bucovinean. Este tema de care se preocupă Centrul de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți”.

De la tragedia de 1 aprilie 1941 de la Fântâna Albă au urmat deportările în masă din 12-13 iunie acelaşi an. Potrivit datelor de arhivă, în noaptea de 12-13 iunie 1941, din Basarabia şi din nordul Bucovinei au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5.479 au fost arestate şi 24.360 au fost deportate. Persoanele deportate au fost transportate cu vagoanele în Siberia şi Kazahstan, operaţiune pentru care au fost repartizate 1.315 vagoane de vite în Basarabia şi 340 în Cernăuţi. Operaţiunea de ridicare a lor de acasă a durat câteva ore, de la 2 noaptea până dimineaţă.

1 04 2021 LC IST 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий