Viitoarea carte electronică de identitate nu va fi obligatorie, dar românii care vor opta în continuare pentru varianta clasică a acesteia nu vor mai putea călători în străinătate doar cu aceasta.
Pe lângă cartea de identitate simplă, românii vor avea nevoie să prezinte şi paşaportul, este avertismentul şefului Autorităţii pentru digitalizare, Octavian Oprea, transmite adevarul.ro.
«Cartea de identitate electronică nu este obligatorie. Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetăţenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligaţi să prezinte şi paşaportul alături de aceasta.», a declarat joi, Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), potrivit Hotnews.
Potrivit declaraţiilor preşedintelui ADR, reproduse în materialul menţionat, “cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii.
Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat.
Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării».
Astfel, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene.
De asemenea, cartea de identitate electronică nu este obligatorie.
Cu toate acestea, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetăţenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligaţi să prezinte şi paşaportul alături de aceasta.
Cărţile de identitate electronice elimină barierele birocratice în identificarea persoanelor la nivelul întregii Uniuni Europene şi contribuie la îmbunătăţirea accesului la servicii pentru cetăţenii europeni.
Încă din 2016, Uniunea Europeană a subliniat necesitatea elaborării unor sisteme solide care să prevină abuzurile şi ameninţările la adresa securităţii interne provocate de deficienţe în ceea ce priveşte securitatea documentelor, în special legate de terorism şi criminalitatea transfrontalieră.
Stabilirea unor standarde minime de securitate şi integrarea datelor biometrice în cărţile de identitate sunt paşi importanţi pentru a face mai sigură utilizarea documentelor de identitate în Uniunea Europeană.
În acest sens, includerea elementelor biometrice de identificare le permite cetăţenilor să beneficieze pe deplin de drepturile lor la liberă circulaţie.»
Libertatea Cuvântului (www.lyberti.com)