A decedat primul Preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk

10 05 2022 F 5

Astăzi, 10 mai, la ora 17.00, ora Kievului, după o boală îndelungată, a încetat să bată inima lui Leonid Kravciuk, primul Preşedinte al Ucrainei Independente, au comunicat mediile ucrainene. În perioada de cotitură în istoria Ucrainei contemporane, Leonid Kravciuk a îndeplinit funcţia de Preşedinte al Radei Supreme a Ucrainei (iulie 1990 – noiembrie 1991) şi de Preşedinte al Ucrainei (1991-1994). În iulie 2020, la propunerea actualului Preşedinte al Ucrainei, Volodymyr Zelenski, Leonid Kravciuk a devenit conducătorul delegaţiei ucrainene la Grupul de contact trilateral pentru reglementarea paşnică a situaţiei din estul Ucrainei. La 29 iunie 2021 primul Preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, n-a fost prezent la şedinţa solemnă a Radei Supreme, consacrate Zilei Constituţiei, din cauza operaţiei la inimă.

Aproape un deceniu din viaţa lui Leonid Kravciuk este legat de Cernăuţi şi de Bucovina. În 1958 el a fost numit profesor de economie politică la Colegiul financiar din Cernăuţi, iar câţiva ani, înainte de a pleca la studii, la Academia de ştiinţe sociale de pe lângă CC al PCUS (1967) a fost şeful Secţiei de propagandă şi agitaţie a Comitetului regional de partid Cernăuţi. Anume atunci a fost creat ziarul „Zorile Bucovinei” şi unele probleme organizatorice erau coordonate şi de Leonid Kravciuk, nu în ultimul rând cele ce ţineau de noile cadre de jurnalişti români. Despre aceasta a scris în cartea „Zoriştii” Grigore Crigan, fost redactor-şef adjunct timp de patru decenii.

În cadrul unor campanii electorale, şi nu numai, Leonid Kravciuk a vizitat Cernăuţiul şi la întâlnirile cu ziariştii accentua că are numai amintiri plăcute despre Cernăuţi şi Bucovina.

10 05 2022 F 7

 

10 05 2022 F 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий