Acordul cu Statele Unite va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO

31 07 F 1

Negocierile cu Statele Unite privind un acord bilateral referitor la garanțiile de securitate vor începe săptămâna curentă, a anunțat șeful Oficiului Președintelui Ucrainei, Andrii Yermak. Potrivit lui, acordul va rămâne în vigoare până când Ucraina va deveni membră NATO.

„Atâta timp cât războiul continuă în țara noastră și nu putem adera la NATO, statul nostru trebuie să asigure garanții fiabile pentru perioada de tranziție”, a declarat el. Andrii Yermak a reamintit Declarația comună a Grupului celor Șapte, adoptată la summit-ul NATO de la Vilnius, la care au aderat deja alte peste 10 țări. „Lucrăm la acorduri bilaterale cu fiecare dintre acești parteneri. Vom începe negocierile cu Statele Unite săptămâna aceasta”, a relevat șeful Oficiului Preşedintelui. El a subliniat că garanțiile de securitate pentru Ucraina vor conține angajamente specifice și pe termen lung, care vor asigura capacitatea Ucrainei de a „câștiga acum și de a descuraja agresiunea rusă în viitor”. „Acestea vor fi formate și mecanisme de sprijin descrise ţi clare. Vorbim despre apărare și sprijin financiar, precum și despre sancțiuni și pedepsirea agresorului”, a adăugat Yermak.

Reamintim că la 12 iulie, Oficiul prezidențial a publicat textul integral al declarației G7, care conține garanții de securitate pentru Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий