În Rusia au fost duși circa 700 mii de copii ucraineni

31 07 Ф 2

De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a „primit” aproximativ 4,8 milioane de ucraineni, inclusiv peste 700.000 de copii. Acest lucru este menționat în raportul Ombudsmanului pentru copii din Federația Rusă, Maria Lvova-Belova. Potrivit raportului Mariei Lvova-Belova, în Rusia au ajuns și aproximativ 1.500 de copii din orfelinate sau ai părinților rămași fără îngrijire. 288 de copii de pe teritoriul controlat de autoproclamata „republica populară Donețk” au fost repartizați în familii adoptive din Rusia. Copiii din teritoriul controlat de autoproclamata „republică populară Lugansk” s-ar fi întors în instituțiile lor, dar 92 de copii au fost ulterior repartizați  în familii rusești.  În document se menționează că în noiembrie 2022, orfelinatul din Oleșki, regiunea Herson, era situat în imediata apropiere a liniei frontului, de unde 52 de copii cu patologii grave au fost transferați temporar pe „teritoriu sigur” – în Crimeea ocupată.

Împuternicitul Radei Supremei a Ucrainei pentru drepturile omului, Dmytro Lubineț, a declarat că raportul Ombudsmanului rus Lvova-Belova este o dovadă directă pentru Curtea Penală Internațională în ceea ce privește deportarea copiilor ucraineni. „Sub pretextul „faptelor bune”, al evacuării sau al odihnei, Federația Rusă duce copiii ucraineni pe teritoriul său ori în Crimeea ocupată temporar. Victimele deportărilor sunt atât copii din instituțiilor educative, cât și copii rămași orfani din cauza armatei țării ocupante. Sunt deportați și cei care au legături de familie în Ucraina”, a declarat Lubineț într-o postare pe Telegram. El a subliniat că raportul oferă, de asemenea, numărul de copii luați și duși în familii adoptive în Rusia din teritoriile ocupate temporar din Ucraina (regiunile Donețk, Lugansk, Herson, Harkiv și Zaporijjia) și a subliniat că astfel de acțiuni reprezintă o crimă. „Declar că o astfel de politică față de copiii ucraineni face parte din genocidul națiunii noastre, încalcă dreptul umanitar internațional, și anume Convenția de la Geneva și Convenția ONU privind drepturile copilului. Aceasta este o încălcare flagrantă a drepturilor copiilor care sunt ținuți ostatici de către Federația Rusă”, a scris Ombudsmanul ucrainean.

Dmytro Lubineț a cerut comunității internaționale să acorde atenție crimelor pe care Rusia le comite în mod constant împotriva copiilor ucraineni și să ia măsuri imediate pentru a pune capăt încălcărilor grave ale dreptului internațional.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий