Ultima zi de şcoală nu se uită niciodată. De la ea începe calea de afirmare în viaţă şi în societate a fiecărui tânăr. Cum au trăit aceste clipe majore şi pline de emoţii absolvenţii şcolilor româneşti din Cernăuţi aflaţi din materialele inserate în paginile 9 şi 11.
S-a încheiat încă un an de învăţământ. Pentru una dintre cele mai vechi şcoli româneşti din ţinutul nostru – Şcoala medie nr. 10 din suburbia cernăuţeană Roşa – el a fost un an al succeselor, în pofida greutăţilor cu care se confruntă sistemul instructiv-educativ din ţară. La finele lunii mai aici au avut loc mai multe acţiuni, care au trezit emoţii pozitive în rândurile elevilor şi părinţilor acestora, precum şi a profesorilor. Au fost, cum s-ar spune, acorduri majore ale sfârşitului de an şcolar…
„Adio, prima noastră Carte!”
Elevii din clasa întâi, pe care i-am luat în primire la 1 septembrie, au urcat pe prima treaptă în lumea cunoştinţelor. Au citit ultima foaie din Abecedar. Mi se pare că se simt mai încrezuţi în forţele proprii şi, pur şi simplu, sunt fericiţi că au încheiat primul an de învăţământ. Celor mai erudiţi dintre ei li s-au înmânat diplome.
Conform tradiţiei, elevii din clasa întâi şi-au luat rămas bun de la Abecedar în prezenţa întregii şcoli, demonstrând cât de folos le-a fost această primă carte, această cheie de la uşa cunoştinţelor. Ei s-au prezentat la festivitate în costume de sărbătoare, ţinând în mâini câte doi fluturaşi confecţionaţi, care reprezentau anumite litere din alfabet. Au susţinut şi un mic concert în faţa elevilor şi pedagogilor.
Acum ei sunt în vacanţă şi îşi pot realiza unele vise simple, dar importante pentru un elev, care a lăsat în urmă primul an de învăţământ.
Mă simt şi eu fericită, fiindcă pentru mine acesta a fost primul an de activitate pedagogică. Ca şi elevii mei, am avut emoţii – şi toate pozitive.
Am 12 steluţe, aşa îi numesc eu şi, trăind alături de ei un an plin de evenimente, pot spune că aceste steluţe luminează zilnic. Fiecare elev s-a afirmat în felul său, a tins să demonstreze că el e capabil să facă ceva bun. Toate acestea sunt notate în „Caietul fermecat”. Citindu-l, neapărat îţi creezi o bună dispoziţie.
Iana CEBAN, învăţătoare la clasele primare
Optsprezece speranţe
La 27 mai am trăit clipe nemaipomenite – în calitate de învăţătoare la clasele primare am ajuns la prima mea promoţie. În decurs de patru ani am instruit 18 elevi, care au trecut la etapa următoare a ciclului de învăţământ mediu. Patru dintre ei au fost menţionaţi cu diplome.
La serata „Adio, şcoală primară” au fost invitaţi părinţii, administraţia şi profesorii şcolii. Elevii au pregătit pentru ei mai multe numere artistice: cântece şi poezii, dansuri populare şi contemporane. Cu ajutorul fotografiilor, cei prezenţi la serată au avut posibilitate să afle despre cele mai interesante momente din viaţa acestei clase pe parcursul a patru ani de învăţământ. M-am deprins cu ei şi îmi sunt foarte dragi, mă voi bucura de succesele lor în clasele medii şi superioare. Aş vrea să le mulţumesc părinţilor pentru susţinere, ajutor şi căldura sufletească manifestată faţă de mine şi de întregul nostru colectiv pedagogic.
Lucia DZIMINSCHI, diriginta clasei a patra
Colectivul pedagogic întinereşte mereu…
Ultimul clopoţel, de la sfârşit de an şcolar, a răsunat pentru 13 proaspeţi absolvenţi ai Şcolii medii nr. 10. Clinchetul lui argintiu le-a dorit acestora o cale luminoasă în viaţa de sine stătătoare, iar pentru restul elevilor el a fost ca un semnal de vacanţă veselă.
La sărbătoare l-am avut ca oaspete pe omul de afaceri, domnul Mihai Grosu, deputat în Consiliul Orăşenesc. Domnul Mihai niciodată nu uită de şcoala noastră, căci aici învaţă copiii alegătorilor săi, iar pe timpuri a absolvit-o şi tatăl său, Mihai. Absolvenţilor actualei promoţii domnul deputat şi prieten al şcolii le-a înmânat cadouri, dorindu-le o cale destoinică în viaţă.
Urări sincere le-a adresat elevilor de ieri diriginta clasei, doamna Rodica Reabco, iar din partea părinţilor, cuvinte de îndrumare a rostit doamna Stela Acostachioaie.
Anul de învăţământ 2014-2015 a fost un an fructuos atât pentru elevi, cât şi pentru pedagogii noştri. Profesoara de artă plastică, Cristina Ceagoreanu, a ocupat locul trei la Concursul orăşenesc „Învăţătorul anului-2015”. În şcoală au avut loc trei seminare practice orăşeneşti – la limba şi literatura română, limba şi literatura ucraineană şi la arta plastică.
Cei mai buni elevi au participat şi au devenit învingători la diferite concursuri, olimpiade, conferinţe orăşeneşti şi regionale. La careul festiv acestora le-am înmânat menţiunile şi diplomele de onoare. Toţi absolvenţii noştri au susţinut testarea independentă de stat la limba şi literatura ucraineană. Iar Mariana Ştefaniuc a demonstrat cunoştinţe excelente la această testare şi a primit medalie de aur. Alţi trei elevi au primit menţiuni pentru merite deosebite la studierea anumitor obiecte: Vasile Ostafi – la istoria artei, Ion Ostafi şi Alina Zgârcea — la educaţia fizică.
Toate acestea demonstrează că la Şcoala nr.10 procesul de învăţământ este bine organizat, colectivul pedagogic, care întinereşte mereu, completându-se cu cadre didactice tinere, dă dovadă de o înaltă măiestrie profesională, iar copiii manifestă interes faţă de carte. Altfel nici că poate fi într-o şcoală care se pregăteşte să marcheze în curând bicentenarul său.
Alexandru RUSNAC, directorul Şcolii medii nr.10 din Cernăuţi