În ajunul Crăciunului (chiar dacă el este marcat pe stil vechi, ca în Ucraina, bunăoară), pot avea loc evenimente neobişnuite, ba chiar şi extraordinare. La 6 ianuarie s-a desfăşurat cea de a treia sesiune extraordinară a Consiliului sătesc Mămăliga de legislatura a opta, condusă de primarul Comunităţii Teritorial Unite Mămăliga, Arcadie Şova. La sesiune, în afară de deputaţii locali, au participat starostii celor şase sate, care fac parte din componenţa Comunităţii. Sesiunea a examinat proiectul hotărârii referitoare la denumirea Consiliului sătesc Mămăliga, cu luarea în considerare a Hotărârii Radei Supreme a Ucrainei „Cu privire la crearea şi lichidarea raioanelor” din 17 iulie anul 2020. Cei prezenţi la sesiune au luat act de adresarea deputatului şi până la următoarea sesiune s-a hotărât să fie pregătită adresarea către organele supreme ale puterii de stat privind iniţierea chestiunii aderării Comunităţii Teritorial Unite la raionul Cernăuţi, citim pe site-ul Comunităţii.
Anterior locuitorii din satele Draniţa, Mămăliga, Podvirne, Stălineşti, Nesvoia şi Bălcăuţi au adunat semnături întru favoarea intrării Comunităţii lor în componenţa raionului Cernăuţi, împreună cu toate celelalte localităţi din fostul raion Noua Suliţă, şi nu la raionul Nistru, cum s-a decis la Kiev. Vara trecută primarul Arcadie Şova s-a adresat direct cu această doleanţă a locuitorilor către Preşedintele Volodymyr Zelenski, când şeful statului a vizitat podul de la Marşinţi.
***
Medicii din Transcarpatia au primit naşterea de la o femeie care a adus pe lume patru gemeni. La 5 ianuarie, la Maternitatea din Ujgorod o locuitoare din satul Kalina, raionul Teacev, în vârstă de 20 de ani, a născut patru gemeni: trei băieţi şi o fetiţă. Aceasta a fost prima ei sarcină.
Medicii s-au folosit de propria lor metodă, care nu a fost niciodată aplicată în Ucraina, transmite Ukrinform. „Naşterea a fost înainte de termen, femeia a născut în cea de a 30-a săptămână a sarcinii. Din cea de a 23-a săptămână viitoarea mamă s-a aflat în maternitatea din oraşul Ujgorod. Faptul că procesul naşterii a decurs normal este rezultatul întregii echipe”, a declarat şeful Secţiei de patologie a gravidităţii şi de patologie extragenitală de la Maternitatea orăşenească din Ujgorod, Ruslan Fedko. Potrivit lui, bebeluşii se află în salonul de terapie intensivă sub supravegherea medicilor. Pediatrul-reanimatolog, Stepan Bogdan, a menţionat că toţii copiii care se nasc în asemenea termeni sunt nevăzători. Medicii fac totul ce depinde de ei şi speră că totul va fi bine.
***
Curtea în care Sfântul Ioan Botezătorul a fost condamnat la moarte și executat în anul 29 e.n. a fost descoperită de o echipă de arheologi. Este vorba despre profetul care a anunțat oamenii de venirea lui Iisus Hristos pe Pământ și care în cele din urmă l-a și botezat pe Fiul lui Dumnezeu în apele Iordanului.
Evenimentul a fost descris de către cronicarul roman Flavius Ioseful și, de asemenea, apare și în Biblie. Fiul regelui Irod cel Mare, Irod Antipa, este cel care l-a executat pe Ioan Botezătorul, iar după spusele cronicarului, incidentul a avut loc la Machaerus, un fost oraş israelian situat aproape de Marea Moartă. O curte interioară descoperită la Machaerus este, probabil, locul în care Salomeea şi-a fermecat viitorul tată vitreg cu dansul ei şi unde Irod Antipa a luat decizia de a-i oferi capul sfântului Ioan pe tavă, scrie Győző Vörös, directorul proiectului „Machaerus Excavations and Surveys at the Dead Sea”, în cartea care a văzut lumina tiparului în 2020. În această curte se află o nişă în formă de apsidă, care este, probabil, ceea ce s-a păstrat din tronul pe care a stat Irod Antipa.
Arheologii au descoperit ruinele acestei curţi în 1980, însă nu au recunoscut nişa ca făcând parte din tronul lui Irod Antipa până recent, conform lui Vörös. Prezenţa tronului confirmă parţial concluzia că acesta este spaţiul în care s-au produs condamnarea şi execuţia lui Ioan Botezătorul, mai susţine Vörös, citat de Agerpres.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com