Alexandru Victor Micula: „România susține pe deplin formula de pace propusă de Ucraina”

6 4 A 1

Cooperarea dintre industriile de apărare din Ucraina și România are un potențial semnificativ. În plus, în primele zile ale invaziei la scară largă, România știa ce are de făcut și ajuta deja Ucraina. Prin urmare, sprijinul va continua până când Ucraina va învinge agresiunea rusă. Acest lucru a fost declarat la Radio Ucraina de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina, Alexandru Victor Micula. El subliniază că România susține pe deplin „Formula de pace” a Președintelui Zelenski și participă la grupurile de lucru pentru implementarea acesteia. Potrivit lui Micula, NATO este convinsă că, dacă partenerii pot oferi militarilor ucraineni tot ceea ce au nevoie, aceștia vor fi capabili să-i învingă pe ruși.

–Voi spune următorul lucru — în ultimii 30 de ani, poziția României nu s-a schimbat. Dacă vă uitați la declarațiile guvernului român din ultimii 33 de ani, de la independența Ucrainei, veți vedea că, indiferent de culoarea politică a partidului politic aflat la guvernare în România, guvernul român și-a declarat întotdeauna respectul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Acest lucru nu s-a schimbat. Poate că acest mesaj este acum mai bine perceput de societatea ucraineană, deoarece societatea ucraineană a avut ocazia să vadă că vorbele noastre se potrivesc cu acțiunile noastre. Nu doar declarăm și declarăm că România susține independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei — noi susținem lupta ucrainenilor pentru țara lor cu sprijinul nostru material. Iar în ultimii doi ani, acest lucru a devenit mai vizibil decât în ultimele trei decenii. Nimic nu s-a schimbat semnificativ. Poziția oficială a Bucureștiului, poziția oficială a statului român, a fost întotdeauna aceeași, a specificat ambasadorul român.

Alexandru Victor Micula a fost întrebat cum contracarează România propaganda rasistă.

–Societatea românească este mai rezistentă la influența propagandei rusești decât alte societăți, a accentuat domnul ambasador. Dar acest lucru nu înseamnă că guvernul nu ar trebui să informeze societatea românească despre evoluțiile din Ucraina și despre argumentele pe care le avem în favoarea poziției noastre de susținere a Ucrainei. Și de aceea, guvernul, ceilalți membri ai societății românești, ONG-urile și partidele politice repetă și explică în mod sistematic principalele argumente în sprijinul Ucrainei și condamnarea de către România a agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru se datorează dreptului internațional, se datorează atrocităților comise de trupele rusești aici, în Ucraina. Are de-a face cu durerea pe care rușii încearcă să o provoace populației civile aici în Ucraina și are de-a face cu potențialele consecințe ale continuării agresiunii rusești și ale extinderii agresiunii rusești în alte țări dacă reușesc aici în Ucraina. Până acum, societatea românească a susținut în mare măsură pozițiile autorităților române, ale guvernului român. Și sperăm că vom putea continua să sprijinim Ucraina până când Ucraina va câștiga războiul și își va elibera complet teritoriul.

Fiind întrebat care este atitudinea autorităților române față de „Formula de pace” a Președintelui Zelenski, Alexandru Victor Micula a explicat:

Susținem pe deplin „Formula pentru pace” a președintelui Zelenski. Aceste zece puncte. Atât în mod public, cât și bilateral, ne-am exprimat disponibilitatea de a juca un rol mai activ în primul și al doilea grup de lucru. Primul este legat de securitatea nucleară. Al doilea este legat de securitatea alimentară. Și astfel, nu numai că suntem pregătiți să jucăm un rol semnificativ în cadrul acestora, dar participăm și la alte grupuri de lucru privind punerea în aplicare a formulei de pace. Participăm la reuniuni privind securitatea energetică, repatrierea prizonierilor, a civililor și a copiilor care au fost deportați de ruși și la grupul de lucru privind justiția.

De asemenea, participăm la grupul de lucru privind prevenirea escaladării și a viitoarei agresiuni rusești împotriva Ucrainei și la grupul de lucru privind confirmarea încetării ostilităților. România a participat la trei reuniuni ale consilierilor de securitate națională la Jeddah, Malta și Davos. Și ne-am angajat să participăm la primul summit privind implementarea formulei de pace și vom participa și la alte reuniuni tematice ale diferitelor grupuri de lucru. Așadar, susținem pe deplin formula de pace propusă de Ucraina. Și credem că singura modalitate de a obține pacea este pe o cale bazată pe această formulă.

6 4 A 2

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий