Anthony Blinken: „Ceea ce-și dorește Putin nu se va întâmpla”

30 1 Ф 1

Luni, 29 ianuarie, Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, și Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au susținut un briefing comun la Washington, în timpul căruia s-a discutat despre sprijinul acordat Ucrainei în combaterea agresiunii rusești.

Blinken a precizat că, dacă Congresul SUA nu aprobă ajutorul pentru Ucraina, vor fi puse în pericol realizările Forțelor Armate Ucrainene și toate eforturile partenerilor menite să asigure înfrângerea Rusiei în războiul pe care l-a declanșat. „Acest lucru ar putea trimite un semnal adversarilor SUA că SUA nu sunt serioase în ceea ce privește apărarea democrației”, a spus el.  Blinken a mai precizat că o astfel de evoluție ar întări convingerea dictatorului rus Vladimir Putin că poate supraviețui Ucrainei și Occidentului: „Acest lucru nu se va întâmpla”.

În plus, Blinken a reiterat poziția SUA cu privire la viitorul euroatlantic al Ucrainei. „Procesul la care am asistat în timp record — Finlanda și acum Suedia — indică faptul că ușile Alianței sunt deschise, inclusiv pentru Ucraina. Aceasta va deveni membru NATO”, a declarat Blinken.

Cu o zi înainte, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Ucraina ar trebui să fie invitată oficial să adere la Alianță. De asemenea, Președintele Volodymyr Zelenski a declarat că nu crede în încetarea sprijinului militar și financiar al SUA pentru Ucraina, dar, dacă acest lucru se va întâmpla, va fi „o amenințare serioasă” pentru Europa.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий