La Kiev s-a stins din viață profesorul, care a scris despre un proiect nerealizat de Petru Movilă

30 1 Ф 2

Zilele acestea a decedat profesorul în studiul artei, filosofie și religie, Dmytro Stepovyk. El a fost autorul a câtorva sute de lucrări științifice, inclusiv a circa douăzeci de monografii. Dmytro Stepovyk este considerat unul dintre cei mai vestiți cercetători ai iconografiei ucrainene. În unele din studiile sale el a explicat cum au ajuns în evul mediu pe teritoriul Țărilor Române icoane pictate de călugări ucraineni. Aceștia călătoreau pe jos de la Kiev la Sfântul Munte – Athos. Poposind la mănăstirile din Țările Române, ei dăruiau icoane în semn de recunoștință pentru primire și ospitalitate.

Cu prilejul împlinirii unui mileniu de la înființarea Lavrei Pecerska din Kiev, Dmytro Stepovyk a scris istoria acestui centru al Ortodoxiei Răsăritene. El a fost primul care a relatat despre un proiect nerealizat al mitropolitului Petru Movilă – editarea ilustrată a Bibliei de Ostrog. În fondurile Bibliotecii centrale din Moscova Dmytro Stepovyk a descoperit circa 300 de gravuri, care urmau să ilustreze Biblia. Ele au fost executate de gravorul Ilia de la Lavra Pecerska din Kiev. Acesta a fost trimis de Petru Movilă la Iași, pentru a contribui la tipărirea cărților și în Moldova medievală.

Cea mai frumoasă amintire despre savantul Dmytro Stepovyk sunt cărțile lui, scrise cu har la care pot apela și cercetătorii români, preocupați de personalitatea lui Petru Movilă și de relațiile bisericești ucraineano-române.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий