Secretarul de Stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că deciziile luate la summit-ul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de la Washington, din 9-11 iulie, vor contribui la succesul Ucrainei în respingerea agresiunii rusești.
Potrivit publicației „Evropeiska Pravda”, el a făcut această declarație în cadrul conferinței de presă comune cu Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după întâlnirea de la Washington. Potrivit lui, în viitor, Statele Unite și aliații din NATO doresc ca Ucraina să aibă succes, astfel încât să aibă poziții puternice din punct de vedere militar, economic și democratic.
„Summit-ul NATO de la Washington se va concentra pe consolidarea succesului Ucrainei pe termen lung… Deciziile care vor fi luate la summit vor contribui la acest efort, iar mai multe vor fi spuse peste câteva săptămâni (în timpul summit-ului)”, a declarat Blinken.
El a amintit acordul bilateral de securitate dintre Ucraina și Statele Unite, semnat în urmă cu câteva zile, și și-a exprimat așteptările ca aproximativ 20 de țări — și poate mai multe — să semneze acorduri bilaterale de securitate cu Kievul înainte de summit-ul NATO.
Secretarul de Stat american a mai arătat că Statele Unite întăresc sancțiunile împotriva Rusiei pentru a folosi această presiune, forțând-o să înceteze agresiunea și, printre altele, sunt atente la țările care susțin complexul de apărare rusesc. „Aproximativ 70% din mașinile-unelte pe care Rusia le importă provin din China; 90% din microelectronică provine din China. Iar acest lucru a permis Rusiei să susțină industria de apărare și războiul. Așa că acest lucru trebuie să înceteze”, a declarat Blinken.
Anterior, Blinken a declarat că summit-ul NATO din iulie de la Washington ar trebui să ofere o „punte” pentru aderarea Ucrainei la Alianță.
Ambasadorul SUA la NATO, Julian Smith, a declarat că la reuniunea liderilor Alianței Nord-Atlantice de la Washington vor exista schimbări importante în formularea privind perspectiva aderării Ucrainei la NATO. Ea a precizat că NATO a convenit asupra necesității de a trimite un semnal politic privind apropierea Ucrainei de Alianță și că acest semnal va face parte din pachetul general de asistență pentru Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com