„Ar fi minunat să eliminăm această amenințare pentru cel puțin câteva generații”

16 4 Ф 1

Consiliul pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei afirmă că Rusia reprezintă o amenințare la adresa securității „în această parte a lumii” de 300 de ani.

Principala prioritate a Ucrainei este obținerea unor garanții reale de securitate. Secretarul Consiliului pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei, Oleksandr Lytvynenko, a declarat acest lucru într-un interviu acordat ediției The Economist, publicat la 15 aprilie. În mod ideal, potrivit Secretarului CSAN, acest lucru înseamnă aderarea la NATO sau un acord de securitate cuprinzător cu Statele Unite, similar cu cele pe care SUA le au cu Filipine, Japonia sau Coreea de Sud. Lytvynenko recunoaște că nu va fi ușor să realizeze acest lucru pe timp de război, dar că acordurile bilaterale cu Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda, Danemarca și Canada pot fi văzute ca niște trepte spre acest obiectiv.

El a subliniat că, în ultimii 300 de ani, Rusia a fost „o provocare constantă pentru securitate în această parte a lumii”. „Ar fi minunat dacă am putea elimina această amenințare pentru cel puțin câteva generații”, a declarat secretarul CSAN al Ucrainei.

Lytvynenko este convins că planurile președintelui țării ocupante, Rusia, Vladimir Putin, cu privire la Ucraina nu s-au schimbat și au ca scop distrugerea acesteia ca stat. Potrivit lui, este foarte important să înțelegem că „putinismul nu și-a încheiat încă evoluția”. În aceste condiții, ajutorul partenerilor este esențial, deoarece „lucrurile se pot înrăutăți și mai mult”.

The Economist notează că, după ce speranțele pentru un progres ucrainean în 2023 s-au estompat, dinamica de pe câmpul de luptă s-a schimbat dramatic în favoarea Ucrainei. Putin și economia sa paramilitară se pregătesc pentru un război de lungă durată, iar Occidentul, afirmă ziarul, „nu a fost dispus să-l provoace fără echivoc”. Cu toate acestea, spune Lytvynenko, „dacă Occidentul nu oprește acest lucru”, va trebui „să plătească mai mult”, și cu propriile vieți. „Asistența acordată Ucrainei nu este caritate”, a conchis secretarul Consiliului pentru Securitatea și Apărarea Națională al Ucrainei, Oleksandr Lytvynenko.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com   

 

Добавить комментарий