Autorităţile vor transforma cimitirul din Cernăuţi într-un „sekond”. Istoricii sunt împotriva revânzării mormintelor

2 04 2023 F 3

Autoritățile vor să transforme rezervația într-o „gospodărie comunală pentru reînhumări eterne”. Decizia scandaloasă a Consiliului Orăşenesc Cernăuți de a revinde criptele, care au devenit anonime, în decurs de o săptămână a câștigat o largă publicitate. Localnicii condamnă aspru o astfel de idee, iar jurnaliştii,  culturologii şi istoricii au dat un semnal de alarmă şi indică o serie de motive pentru care această decizie este absolut ruşinoasă.

Despre decizia autorităților de a transforma rezervația într-o „gospodărie comunală pentru reînhumării eterne” scrie unul dintre cercetătorii istoriei Cernăuțiului, Serghii Voronţov.

„De ce cimitirul de pe strada Zelena nu este potrivit pentru ideea unei „sekond-cripte”? Ce îl face deosebit?  Pentru că acesta nu este un simplu cimitir, este un cimitir al exilaţilor. 90 la sută din populația orașului l-a lăsat nu din propria voință și nu din vina lor, evident că din Siberiile lor sau din alte locuri unde au fost exilaţi fără vină, au dorit ca la baştină să rămână măcar mormintele familiilor lor. Aceasta este o situație specială. De aici şi statutul rezervei.

Vedem că aceste nume, estetica, cultura, oameni care au întemeiat de fapt orașul, sunt extrem de diferite de următoarele. A înțeles bine acest lucru Mykola Fedoruk, care, din respect pentru acest exil al cernăuțenilor, a inițiat o taxă orăşenească pentru întreținerea acestui cimitir, care, parcă, ar indica simbolic că trăim într-un oraș care ne-a fost lăsat. Și acesta este tributul nostru pentru acești oameni. A fost o decizie foarte frumoasă. Dar vremurile nu sunt aceleași, urmează o altă frumusețe”, scrie Serghii Voronţov.

Cercetătorul subliniază importanța luării unei astfel de decizii, pentru că în acest fel se va șterge memoria oamenilor exilați. „Deci, există un anumit peisaj istoric, chiar acum… luăm o decizie să-l distrugem sau nu. Rezervaţie sau nu? Rezervaţie pentru toți locuitorii din Cernăuți și orașul turistic, sau o gospodărie comunală de reînhumări eterne. Decizia finală. Dar distrugând acest peisaj istoric, ștergem memoria exilaților.

Cred că acesta este un veşnic scandal și îngroparea ratingului într-o criptă pe care nimeni nu o va deschide vreodată”, conchide cercetătorul.

 

Istoricul Serghii Osaciuk notează că decizia Consiliului Orăşenesc este radicală și ignoră spiritul orașului Cernăuți.

De menționat că la Cernăuți mormintele vechi de la Cimitirul de pe strada Zelena vor fi vândute prin licitații. Jurnaliştii şi istoricii locali sunt convinşi că inscripţiile de pe morminte în cimitir sunt deteriorate în mod deliberat pentru a le revinde ulterior.

 („Cerniveţkii promini”)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий