Asociația Ucrainenilor din Moldova l-a denunţat la Procuratura Generală a Moldovei pe Igor Dodon

2 04 2023 F 2

Asociaţia Ucrainenilor din Moldova a depus o plângere împotriva fostului președinte Igor Dodon pentru discursul său public, fraze din care pot fi interpretate drept aprobare a agresiunii ruse în Ucraina și speranță în invadarea Moldovei de către Rusia, scrie „Evropeiska pravda”cu referire la NewsMaker.

Conducătorul Asociației Ucrainenilor din Moldova, Myhailo Bagas, a publicat fotografia apelului la Procuratura Generală a Republicii Moldova cu privire la discursul public al lui Dodon în Găgăuzia, o regiune autonomă a Moldovei, unde sentimentul pro-rus este foarte puternic. Dodon a avut o întâlnire cu alegătorii în sprijinul unuia dintre candidații la funcția de șef al regiunii. După cum susțin ei, Dodon a declarat că „Moldova nu va supraviețui fără Rusia”, pentru că are nevoie de piața rusă și de resurse energetice ieftine, și a continuat cu fraza: „Vreau să vă îndemn — nu renunțați, totul va fi bine, hai să acţionăm. Ai noştri sunt deja aproape!”.

„Noi, etnicii ucraineni care trăim pe teritoriul Moldovei, suntem profund revoltați de astfel de declarații ale fostului președinte I. Dodon. Credem că, folosind fraza „Ai noştri aproape”, domnul Dodon vorbește deschis despre trupele ruse care în mod barbar au atacat Ucraina suverană. Domnul Dodon vorbește deschis despre susținerea războiului și face apel la armata rusă să atace Moldova”, se arată în comunicat.

Pe baza celor spuse de Dodon la întâlnire, organizația solicită intentarea unui proces  penal împotriva acestuia pentru instigarea dușmăniei între naţiuni, trădare, susținerea războiului și chemare la război, insultare a conducerii Republicii Moldova, apel la separatism și extremism.

Autorii declarația adaugă că au dovezi video care confirmă cuvintele fostului președinte. Înregistrarea video a fost făcută public.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий