Ben Hodges despre realizările Rusiei în Ucraina: „Marina lor e nașpa, forța lor aeriană e nașpa”

25 2 Ф 1

Un general american în retragere a criticat acțiunile Rusiei în Ucraina, chiar și după ce forțele inamice au ocupat Avdiivka, un oraș cheie din estul țării.

Fostul comandant al armatei americane pentru Europa, Ben Hodges, a făcut o evaluare dură a realizărilor actuale ale Rusiei în războiul împotriva Ucrainei, afirmând că „marina lor este nașpa, forța lor aeriană este nașpa și au pierdut jumătate de milion de soldați”, scrie „Business Insider”, citat de TSN.

În articol se precizează că nu este clar de unde a obținut Hodges informația privind numărul pierderilor de oameni ale Rusiei în Ucraina. Estimările actuale ale numărului de ruși uciși sau răniți din 2022 variază de la 315.000, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, la puțin peste 400.000, potrivit Ministerului ucrainean al Apărării. Cu toate acestea, în ianuarie 2024, Ministerul britanic al Apărării a declarat că Rusia era pe cale să piardă jumătate de milion de soldați până la sfârșitul anului.

Publicația a precizat că remarcile lui Hodges au fost făcute în contextul în care Ucraina a cedat orașul Avdiivka din estul țării, după o bătălie crâncenă care a costat Rusia peste 400 de tancuri și multe mii de soldați.

În pofida luptelor aprige din Ucraina, Hodges consideră că există „prea mult negativism” în jurul luptei sale împotriva Rusiei. Generalul în retragere a mai spus că Occidentul trebuie să „lovească” Rusia în apărarea tinerei democrații pe care a invadat-o. „După 10 ani, Rusia a avut toate avantajele, iar ei încă ocupă doar 18% din Ucraina”, a spus Hodges, referindu-se nu doar la invazia la scară largă din 2022, ci și la anexarea Crimeii și la luptele din Donbas din 2014. Declarațiile generalului au venit într-un moment foarte periculos pentru apărarea Ucrainei. Țara este martoră la fluctuații în ceea ce privește sprijinul internațional, la o schimbare a conducerii militare și se confruntă cu un inamic mult mai numeros și mai bine echipat. Rusia și-a pus economia pe picior de război, riscând o încetinire economică pe termen lung, dar declanșând un boom temporar.

Hodges a declarat anterior că cheltuielile SUA pentru apărarea Ucrainei sunt extrem de eficiente din punct de vedere al costurilor pentru interesele americane. „Costul monetar este neglijabil, câteva procente din cheltuielile noastre normale pentru apărare, și oferă un raport calitate-preț extraordinar”, a scris el într-un articol pentru „The Telegraph” la sfârșitul anului 2023. El a adăugat: „Puterea de luptă terestră a Rusiei și o mare parte din capacitatea sa aeriană și navală a fost redusă la zero pentru cel puțin câțiva ani: ne costă de multe ori mai mult să limităm această putere de luptă prin metodele noastre convenționale”.

Deși Ucraina nu a reușit să obțină câștiguri teritoriale semnificative în 2023, a continuat să exercite o presiune constantă, în special asupra Forțelor Aeriene și Marinei rusești. Ucraina susține că a redus Flota rusă din Marea Neagră cu o treime și, începând cu 19 februarie, a doborât șase avioane de vânătoare rusești în doar trei zile.

Hodges a susținut că Rusia este o țară care este „slabă din interior” și că SUA și Occidentul ar trebui să sprijine Ucraina „nu din frică, ci din oportunitate”. „Iată o țară tânără și democratică care luptă pentru supraviețuirea sa, dar dacă Ucraina reușește, va rezolva problemele de securitate europeană pentru decenii”, a declarat generalul în retragere.

Apropo, potrivit „Financial Times”, Rusia intenționează să recruteze încă aproximativ 400.000 de recruți, fără a anunța o mobilizare generală. În plus, țara agresoare își reconstruiește industria militară într-un ritm frenetic.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий