Bogdan Aurescu i-a amintit lui Dmytro Kuleba despre inexistenţa „limbii moldoveneşti”

14 04 2023 F 3

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, într-o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, i-a cerut Kievului să renunțe la utilizarea termenului „limba moldovenească”, scrie „Evropeiska pravda”, cu referire la comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Convorbirea dintre Aurescu și Kuleba a vizat, printre altele, drepturile comunității românești din Ucraina și ale comunității ucrainene din România pe baza acordurilor anterioare de dialog. „Referindu-se la demersurile recente întreprinse de Chișinău pentru a pune în aplicare deciziile Curții Constituționale a Moldovei privind definirea corectă a limbii oficiale a acestui stat – limba română, Aurescu a reiterat solicitarea către autoritățile ucrainene de a lua măsurile necesare pentru recunoașterea inexistenței așa-numitei „limbi moldovenești”, se subliniază în declarația Ministerului Afacerilor Externe al României.

De remarcat că partea ucraineană a comunicat  doar despre discutarea „problemelor  bilaterale și regionale care vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre și nu numai”.

La sfârșitul lunii martie, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat legea prin care se înlocuiește termenul de „limba moldovenească” cu „limba română” în toate legile Republicii Moldova, inclusiv în Constituție. Potrivit Președintelui Republicii Moldova, cei care spun de zeci de ani că cetățenii Moldovei vorbesc limba „moldovenească” și nu româna, „urmăresc un singur scop: să ne dezbine”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий