Marea Neagră rămâne o zonă de importanță strategică pentru securitatea continentului european

14 04 2023 F 5
La București a avut loc Conferința privind securitatea în regiunea Mării Negre. În rezultatul ei a fost adoptată Declarația comună a miniștrilor de Externe și miniștrilor Apărării ai României, Republicii Moldova și Ucrainei referitoare la situația de securitate în regiunea Mării Negre și la perspectivele colaborării, scrie site-ul Ministerului ucrainean de Externe. „Ca parteneri din partea de est a continentului european, ne confruntăm cu aceleași provocări de securitate și suntem interesați în stabilitatea și siguranța regiunii de la Marea Neagră. Invazia militară brutală, ilegală și neprovocată de către Rusia a Ucrainei în 2022, ca urmare a agresiunii Rusiei din 2014 împotriva Ucrainei, a cauzat distrugeri și suferință milioanelor de oameni, aducând din nou războiul pe continentul european.
Pe lângă atacurile militare împotriva Ucrainei, Rusia continuă să folosească o gamă largă de tactici hibride menite să intimideze în continuare Ucraina, Republica Moldova și alte țări din regiune. Ne exprimăm pregătirea pentru o cooperare strânsă întru consolidarea capacităților comune de a contracara propaganda rusă și de a întări rezistența societăților noastre, inclusiv împotriva dezinformării. Războiul de agresiune al Rusiei este o încălcare gravă a dreptului internațional. L-am condamnat pe agresor și pe toți cei care susțin războiul Rusiei, inclusiv Belarus.
Respectul nostru pentru principiile fundamentale ale ordinii de drept internaționale – independența, suveranitatea și integritatea teritorială – rămâne neclintit. Subliniem angajamentul nostru față de suveranitatea, integritatea teritorială și independența Republicii Moldova și Ucrainei în cadrul granițelor lor recunoscute internațional, care se extind în apele teritoriale. Marea Neagră rămâne o zonă de importanță strategică pentru securitatea continentului european și a regiunii euro-atlantice”, se subliniază de declarația comună.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий