Bogdan Aurescu: „România condamnă ferm toate încercările Rusiei de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe din Republica Federală Germania, Annalena Baerbock, susțin o conferinţă de presă comună la sediul MAE din București, vineri 15 iulie 2022. Inquam Photos / George Călin

Rusia trebuie să-și oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să-și retragă trupele de pe tot teritoriul ucrainean din cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat acest lucru joi, în cadrul celei de-a 29-a reuniuni a Consiliului Ministerial al OSCE, transmite Ukrinform. „Repetăm ​​apelul nostru către Rusia să-și oprească imediat și necondiționat agresiunea și să-și retragă trupele și echipamentele de pe tot teritoriul Ucrainei din cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. De asemenea, facem apel la Belarus să nu mai contribuie la agresiunea Rusiei și să-și îndeplinească obligațiile internaționale”,  a subliniat şeful diplomaţiei române.  Ministrul român a subliniat că „atacurile vizate asupra infrastructurii civile, inclusiv a infrastructurii energetice, omorârea civililor reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar, pot fi considerate crime de război și trebuie să înceteze imediat”.

Bogdan Aurescu a subliniat că România condamnă ferm toate încercările Rusiei de a submina suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv desfășurarea așa-numitelor „referendumuri”. „Solicităm Rusiei să înceteze toate acțiunile împotriva obiectivelor  nucleare din Ucraina, să elibereze tot personalul reținut și să permită autorităților ucrainene competente să recâștige controlul deplin asupra acestor obiective”, a adăugat ministrul român de Externe.

În afară de aceasta, Aurescu a condamnat folosirea de către Rusia a energiei și a alimentelor ca armă. El a adăugat că România rămâne, de asemenea, hotărâtă să se asigure că toți responsabilii pentru comiterea infracțiunilor în Ucraina sunt aduși în fața justiției.

După cum a comunicat Ukrinform, o reuniune de două zile a Consiliului de Miniștri al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a început joi în orașul polonez Lodz. Problema războiului agresiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei este în centrul întâlnirii. Ucraina la evenimentul principal al anului în cadrul OSCE este reprezentată de ministrul de Externe Dmytro Kuleba.

Anterior, autoritățile poloneze au refuzat să elibereze vize pentru delegația rusă condusă de Serghei Lavrov. Statul agresor este reprezentat la întâlnire de Reprezentantul Permanent al Federației Ruse la OSCE. Belarus este reprezentat și la nivel de reprezentant permanent.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий