Când ne doare gâtul

dureri-in-gat-1

74 dureri-in-gat-1De regulă, nu prea îi dăm importanţă decât atunci când nu mai suportăm durerea pe care ne-o provoacă o simplă înghiţitură. Nu ştim nici de unde ni se trage, nici ce tratament să urmăm, aşa că încercăm ba una, ba alta… 
Primul vinovat – infecţia
De cele mai multe ori, iritarea sau inflamarea corzilor vocale este însoţită de durere, fie că zona afectată e localizată la nivelul laringelui, fie că este provocată de infectarea zonei învecinate a faringelui.

 Ce o provoacă?

 Infecţiile respiratorii superioare, respeciv răcelile, virozele şi gripa, bronşita;
 Suprasolicitarea corzilor vocale (vorbitul îndelung, cu voce tare, ţipătul, cântatul);
 Alergiile de orice tip;
 Aerul încărcat de substanţe iritante, fie fum, fie substanţe chimice (detergenţi, parfumuri, deodorante, odorizante de încăperi, curenţi de aer);
 Refluxul gastroesofagian.
În toate aceste cazuri, iritaţia locală a laringelui şi corzilor vocale, însoţită sau nu de secreţie mucoasă sau mucopurulentă care ajunge pe peretele posterior al faringelui, provoacă tuse, fie ea seacă (neînsoţită de secreţii) sau productivă, care, de obicei, intensifică durerea în gât.

 Cum o tratăm?
De regulă, tratamentul durerii în caz de laringofaringită se face concomitent cu cel de diminuare sau eliminare a infecţiei locale (antiinflamatoare sau antibiotice, după caz). Strict pentru atenuarea durerii se recomandă analgezice locale, sub formă de sirop, ceaiuri, drajeuri de supt, spray-uri, comprese şi tratamente homeopatice. Nu trebuie ocolite nici repausul vocal, sistarea fumatului, ridicarea gradului de umiditate din încăperea în care se află bolnavul, eliberarea nasului şi gâtului de eventualele secreţii.

 Durerea în gât
Frigul, umiditatea, curentul de aer, climatizarea, poluarea, fumul de ţigară, băuturile reci, îngheţata… sunt tot atâtea ocazii de a produce dureri în gât. Dincolo de propriile metode ale fiecăruia de ameliorare a senzaţiilor de usturime sau iritaţie a gâtului (ceai cald, gheaţă, bomboane cu miere…), adoptaţi bunele obiceiuri pentru a le preveni şi vindeca.

 Sfaturi pentru a preveni durerile în gât
Întăriţi sănătatea, consumaţi legume şi fructe pentru bogăţia lor în vitamine şi minerale, practicaţi mişcarea fizică regulată şi dormiţi suficient, astfel organismul dvs. va putea să se apere mai bine.
Aerisiţi odăile în care se fumează, mergeţi din când în când la munte, la mare sau la ţară pentru a respira aer curat. Evitaţi să supraîncălziţi locuinţa, împrospătaţi aerul zilnic, indiferent de sezon.
Aerul condiţionat, fiind un element major în declanşarea durerii în gât, reglaţi-l la maximum sub temperatura de afară.

Добавить комментарий