Cântecul – o floare a sufletului

24 03 021 LC ROTARU

Mai mult de jumătate de secol, în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii ucrainene se păstrează un cântec despre primăvară în interpretarea Sofiei Rotaru. Acel cântec foarte solicitat la începutul anilor 60 în Basarabia şi Bucovina, creat în baza unei melodii populare ritmice ca năvalnica primăvară şi cu cuvinte simple, aproape declarative, a deschis calea în arta muzicală adevărată pentru eleva de la Marşinţi, care urma să devină artistă a poporului din URSS, artistă a poporului din Ucraina şi artistă a poporului din Republica Moldova.

Cântecul de debut al Sofiei Rotaru, păstrat în Fonoteca de aur ca certificat al naşterii unui mare talent, nu şi-a găsit loc în repertoriul artistei profesioniste, Sofia Rotaru, cedând locul a sute de şlagăre, care i-au adus slava în întreaga lume. De el îşi amintesc doar admiratorii talentului Sofiei Rotaru şi puţini din autorii biografiei ei de creaţie. Este un cântec cu semnificaţii simbolice, fiindcă orice biografie de creaţie luminoasă se aseamănă cu un început de primăvară.

Primăvara creaţiei Sofiei Rotaru a coincis cu cea a Televiziunii regionale din Cernăuţi, care a contribuit la propagarea talentului interpretei.

Fotografia în alb-negru, plasată zilele acestea în reţelele de socializare de fostul arhivist Stepan Karaciko, o reprezintă pe Sofia Rotaru, solistă a Ansamblului vocal-instrumental „Ruta Roşie”, creat la Filarmonica din Cernăuţi, în mijlocul colaboratorilor de atunci ai TV Cernăuţi. Cântecul „Ruta roşie” interpretat de solista profesionistă Sofia Rotaru, deja înflorise în sufletele a milioane de admiratori. Este un cântec legendar, care a creat un destin legendar în arta muzicală.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий