Care gimnazii din regiune au cel mai mic număr de elevi

31 3 Ф 2

După cum a declarat directorul Departamentului Educație din cadrul Administrației Militare Regionale Cernăuți, Oksana Sakrier, în regiunea noastră cel mai mic număr de elevi frecventează gimnaziile Rașkiv, CT Ruhotin, și Berestea, CT Noua Suliță. La Gimnaziul din Rașkiv cu limba ucraineană de predare sunt 37 de elevi, iar la Gimnaziul din Berestea cu limba română de predare sunt 43 de elevi. De asemenea, au fost numite 15 gimnazii din regiune, unde numărul de elevi este până la 70. Între ele figurează gimnaziile cu limba română de predare din Priprutia (51 de elevi), CT Boian, Movila (58 de elevi) CT Herța, Bălcăuți (60 de elevi), CT Mămăliga, Berestea (43 de elevi), CT Noua Suliță.

31 3 Ф 3

După cum s-a comunicat anterior, în continuare nu vor fi repartizați bani din Bugetul de stat pentru școlile cu un număr mic de elevi. Începând cu luna septembrie 2025 se va interzice finanțarea școlilor care au nu mai mult de 45 de elevi din subvențiile pentru educație, alocate către bugetele locale din Bugetul de stat.  Din septembrie 2026 această interdicție se va referi și la școlile care nu vor avea mai mult de 60 de elevi. Ministerul Educației și Științei explică aceasta prin stimularea sporirii eficienței rețelei de școli și calității procesului de învățământ. Soarta de mai departe a școlilor cu un număr mic de elevi urmează să fie decisă de Comunitățile Teritoriale la care acestea aparțin.

31 3 Ф 4

În pofida acestor greutăți, procesul de învățământ în gimnaziile vizate continuă în mod firesc. Drept argument pot servi fotografiile postate pe contul de Facebook al Gimnaziului din Berestea.

31 3 Ф 6

 

31 3 Ф 5

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com   

 

Добавить комментарий