CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 17 FEBRUARIE

17 2 IS 1

La 17 februarie, la Berhomet pe Siret, s-a născut  contele Gheorghe (George) Wassilko de Serecki.  El a fost un politician și patriot român din Imperiul Austro-Ungar, membru ereditar al Camerei Superioare a imperiului,  consilier secret imperial și căpitan (mareșal) al Ducatului Bucovinei.

În data de 17 februarie 1864, în Bucovina, se năștea unul dintre cei mai importanți lideri ai românilor din Imperiul Austriac, devenit apoi Imperiul Austro-Ungar. Este vorba de Gheorghe Wassilko de Serecki, o personalitate care a strălucit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, azi aproape uitată.  Gheorghe Wassilko de Serecki provenea dintr-una dintre cele mai vechi familii aristocratice din Bucovina. Pe linie paternă, strămoșii săi au fost menționați printre boierii Moldovei pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun. Familia sa a fost primită în nobilimea poloneză pe vremea regelui Ioan Sobieski. Din 1788, împăratul Iosif al II-lea a început să ofere titlul de cavaler membrilor familiei, astfel că în 1855, tatăl lui Gheorghe Wassilko de Serecki a primit titlul de baron. Mama marelui patriot era Ecaterina de Flondor, reprezentanta unei alte familii nobiliare importante.

17 2 IS 2

Gheorghe Wassilko de Serecki a fost educat de profesori aduși în castelul familiei sale, din Berhomet pe Siret, din apropierea Cernăuțiului. Apoi, el a fost educat în Gimnaziul de Stat din Cernăuți și la Academia Tereziană din Viena. A studiat apoi la facultățile de Drept și de Economie din Viena și din Cernăuți. În studenție, Gheorghe Wassilko de Serecki a activat în societatea „Danubiana”. A fost remarcat de principele de coroană Rudolf al Austriei. Din 1885, Gheorghe Wassilko de Serecki a început să activeze politic în cadrul unui grup de tineri cu vederi liberale, din care mai făceau parte prietenii săi, George Popovici și Constantin Isopescul, precum și vărul său, Iancu de Flondor.

Din 1892, acești tineri au ajuns la un acord cu conservatorii din Bucovina, pentru a reprezenta împreună interesele naționale ale românilor. Noul club politic a primit numele de „Concordia”

17 2 IS 3

Gheorghe Wassilko de Serecki a devenit deputat al Dietei Bucovinei și ales la 8 martie 1895 în Consiliului imperial (Reichsrat), ca succesor al baronului Victor de Stârcea (până în 1904). În acest timp, el s-a alăturat clubului lui Hohenwart. Apoi a fondat la Viena, alături de George Popovici, baronul Alexandru de Hurmuzachi   și alți parlamentari români Clubul Parlamentar Român în cadrul Consiliului Imperial, în care a fost vice-președinte. Guvernul de la Viena a avut nevoie de voturile lor pentru a dobândi majoritatea necesară adoptării diverselor propuneri legislative. Astfel au obținut unele beneficii, de exemplu crearea unui număr de clase paralele românești la Gimnaziul german din Cernăuți și altele. De asemenea Wassilko a luptat cu tărie împotriva persecuției românilor din Transilvania.

17 2 IS 4

După unirea Bucovinei cu România, Wassilko a fost ales cu mare majoritate în 1919 și 1922, deputat în Parlamentul Român, în care a deținut funcția de vicepreședinte al senatului. Gheorghe Wassilko a fost atât înainte, cât și după război, un mare sprijinitor a societății culturale „Junimea”, al cărei președinte de onoare a și fost.

După ce Gheorghe Wassilko și frații săi Ștefan, Alexandru și Victor au fost deja onorați la 19 decembrie 1905 cu titlul de cămărari imperiali, au mai fost ridicați la rangul de conți prin rezoluția prea înaltă al împăratului Carol I al Austriei, la 29 august 1918, în Eckartsau, datorită loialității lor față de stat și sacrificiile lor personale. Familia Wassilko de Serecki a fost singura familie de proveniență română, care a purtat acest titlu. Gheorghe Wassilko a decedat la 24 martie 1940, la Cernăuţi.

17 2 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий