CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 18 FEBRUARIE

18 2 IS 1

La 18 februarie 1964  a murit la Bucureşti George Lövendal, pictor de origine danezo-norvegiană, care a activat în România.  

George Lövendal (cunoscut și ca George Baron de Lövendal), descendent al regelui Frederic al III-lea al Danemarcei și Norvegiei, s-a născut la 10 mai 1897, la Sankt Petersburg. În 1752, familia Lowendal a plecat din Suedia și a ajuns în Rusia. George baron de Lövendal a fost a noua generație după Frederick al III-lea. Fiica sa, Lidia, susține că data de naștere este 27 aprilie 1897. Tot ea povestește că bunicul pictorului, Laurențiu, Baron de Lövendal s-a născut în Vladivostok și a fost botezat în Kamceatka.

Între 1914 și 1917, George a urmat școala de Belle Arte la Sankt Petersburg, demonstrând un mare talent de portretist. După absolvire, a profesat la Soroca și Chișinău, în Basarabia. Revoluția bolșevică din 7 noiembrie 1917 a avut un impact trist asupra familiei sale. Tatăl său, Lorentius Löwendal, ofițer de marină în armata țaristă, aflat la comanda fortăreței Kronstadt, a fost ucis de bolșevici, George fiind nevoit să-și câștige singur existența, ca actor și balerin. În 1918, când Basarabia s-a unit cu România, Lövendal a continuat să profeseze în noua sa patrie, inițial ca scenograf la teatrul din Chișinău.

18 2 IS 2

În 1928, la Cernăuți, George Lӧvendal a fondat primul teatru cult de păpuși și marionete din România. George Lӧvendal a creat la București Academia liberă de arte plastice (1938), fiind totodată unul dintre membrii fondatori ai Fondului Artiștilor Plastici din România (1945). George Lӧvendal a fost directorul tehnic al Teatrului Național din Cernăuți (1926-1935), al Teatrului Național din Craiova (1942-1943), a desfășurat și o bogată activitate la teatrele „Lucia Sturdza Bulandra” și „Constantin Tănase” din Bucureşti. În perioada anilor 1950–1964 a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”. A avut ca elevi personalități remarcabile ale artei românești, între care Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Nineta Gusti și Oleg Danovschi.
A fost un artist multilateral, afirmându-se în multe domenii ale artei, între care designer, creator de cosume, a lucrat în teatru, operetă, gazetărie, actorie, balet, regie artistică și a fost și arhitect.

18 2 IS 3

George Lӧvendal s-a afirmat în deosebi ca pictor portretist, având ca subiect principal țăranul român, pictând în special țărani bucovineni.

A fost căsătorit Ariadna Ambrozieva – Lowendal, pianistă, poetă, solistă de operă, cu care a avut două fiice: Lidia, pictoriță, balerină, compozitoare, specialistă în genealogie, în heraldică și profesoară de pian cunoscută ca Lidia Lowendal-Papae și Irina, actriță cunoscută ca Irina Dall.
Lidia Lowendal a reușit cu greu să răscumpere 500 de picturi, din cele peste 2.000 pe care le-a făcut tatăl său, cu intenția de a deschide un muzeu. Până la moartea sa, ea nu a primit nici un sprijin din partea autorităților române, ci doar promisiuni. Pe lângă tablourile, grafica și schițele rămase din colecția Lowendal, erau pe cale să se risipească nenumărate documente de epocă, precum și studii de genealogie ale familiei baronului Lowendal.
Pentru a salva această valoare națională, Ariadna Avram (n. 2 ianuarie 1964), fiica actriței Irina Dall și nepoata pictorului, moștenitoare a colecției George baron Lowendal, a înființat Fundația Lowendal, în 2010, prin care își propune să reconstituie parcursul bunicului său în contextul evoluției artei românești și europene în prima jumătate a secolului al XX-lea.

18 2 IS 4 a

În perioada 1936 -1940 George Lowendal participă la mai multe expoziții, în țară și străinătate, organizate de Oficiul Național de Turism, expunând în special lucrări reprezentând imaginea țăranului din Bucovina. În 1940 deschide la București o expoziție cu 80 de lucrări, având ca temă exclusiv Bucovina. În același an, a deschis o expoziție și la Veneția. În anii 1946 – 1950, pe lângă participarea la expozițiile oficiale, are și o inițiativă singulară, cea de a expune în galerii de mină, unde a ținut și prelegeri explicative.
La Suceava este expus bustul de bronz al artistului George Lovendal, realizat de sculptorul Panaite Chifu. La Bucureștia fost înființată în 2010 Fundația George Lowendal, a cărei președintă este Ariadna Avram Löwendal, nepoata artistului. Fundația este custodele unui bogat fond de documente. Onorând tradiția familiei Löwendal de a încuraja tinerele talente în domeniul plastic și teatral, Fundația Lowendal organizează „Concursul Național de Scenografie George Lowendal”.

18 2 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий