CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 23 MARTIE

23 3 IS 1

La 23 martie 1847 s-a născut Alexandru Dimitrie Xenopol,  vestit istoric român, fost profesor la Universitatea din Iași și membru al Academiei Române. Până astăzi, „Istoria Românilor în Dacia Traiană” a lui Alexandru Xenopol n-a fost înlocuită. Ea constituie încă, prin cele 14 volume ale sale, cea mai dezvoltată sinteză din câte s-au scris asupra trecutului nostru. Și chiar atunci când necontenita acumulare a materialului istoric și necontenita prelucrare a lui vor face necesare noi sinteze, aceea a lui Alexandru Xenopol va rămâne totuși un monument al istoriografiei române, însemnând o dată importantă în dezvoltarea ei”.

Alexandru Dimitrie Xenopol a văzut lumina zilei la Iași, pe data de 23 martie 1847, fiind fiul lui Dimitrie Xenopol, care ar fi fost de origine anglo-saxonă. După absolvirea liceului în orașul natal, Alexandru D. Xenopol și-a completat studiile universitare de filosofie, drept și istorie (1867 — 1871), culminând cu obținerea doctoratului în drept la Berlin și a celui în filosofie la Giessen, în același an, 1871. În ambele sale lucrări de susținere a disertației de doctor, Alexandru Xenopol se arată a fi un adept al modelelor de drept, filozofice și istorice propuse de savanții germani.

23 3 IS 5

Cu ocazia împlinirii a patru secole de la ctitorirea Mănăstirii Putna, s-a hotărât ca această aniversare să fie marcată de ample acțiuni religioase și culturale. La 20 iunie 1871, Comitetul de organizare a serbărilor de la Putna, întrunit la Viena, a inițiat un concurs pentru cel mai bun discurs festiv care se va ține, de către un student, la mormântul lui Ștefan cel Mare, cu prilejul serbării. Concursul a fost câștigat de Alexandru D. Xenopol, pe atunci student la Berlin ca stipendiat al Societății „Junimea” din Iași. La 25 iulie, Xenopol îi scria lui Ioan Slavici că este de acord cu tipărirea discursului său festiv în broșură și că ar dori ca suma realizată din vânzarea acesteia să se adauge „la fondul pe care avem de gând a-l aduna pentru facerea unui monument lui Ștefan cel Mare”.

23 3 IST 4

Reîntors în țară, Alexandru D. Xenopol a intrat în magistratură, fiind, în 1872, prim-procuror al Tribunalului din Iași. Este acceptat în asociația culturală „Junimea”.  În 1878, obține, prin concurs, Catedra de istorie a românilor la Universitatea din Iași, urmând ca din 1883 să renunțe la magistratură integrându-se total, având preocupări intelectuale multiple, ca profesor, cercetător, editor, istoric, în viața Universității din Iași. În anul 1891 obține, tot prin concurs, și Catedra de istorie universală, la aceeași Universitate, devenind astfel unul dintre acei intelectuali de forță, capabili de a susține multiple cariere intelectuale.

În calitatea sa de istoric, filozof al istoriei, economist, literat, pedagog, jurist, sociolog, profesor, pedagog, Alexandru D. Xenopol a fost ales în 1893 membru titular al Academiei Române. Între 1898 — 1901 devine rector al Universității din Iași.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80.
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 80.

Ca om de știință, cu deosebire pentru meritele sale excepționale în domeniul istoriei, începând cu anul 1900, Xenopol a devenit membru de onoare al Societății de Arheologie din Bruxelles, apoi a primit același titlu de la Societatea Academică din Cernăuți, în 1901, a fost ales membru al Institutului Internațional de Sociologie (1903) și, respectiv, membru titular al Academiei de Științe Morale și Politice din Paris (1914) și vicepreședinte al Societății de Sociologie din Paris (1916). S-a aflat întotdeauna într-un fertil dialog cu învățații renumiți ai Europei, prin intermediul forurilor științifice istorice, care i-au acordat adeseori premii de excelență, alături de Academia Română. S-a stins din viață la 27 februarie 1920 în București, unde se mutase din anul 1915. Alexandru D. Xenopol a avut meritul absolut unic de a scrie prima sinteză sau istorie completă a poporului român, „Istoria românilor din Dacia Traiană”, și de a o face larg cunoscută întregii lumi.

Sub toate raporturile, ca profesor, ca istoric și ca teoretician al istoriei, Alexandru Xenopol a fost una din valorile remarcabile ale spiritualității românești și, ceea ce merită să fie subliniat, unul dintre cei dintâi care au făcut ca această spiritualitate să contribuie la sporirea patrimoniului comun al culturii universale.

23 3 IS 2

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий