CARTEA ISTORIEI VEȘNIC DESCHISĂ – 26 MARTIE

26 3 IS 2

La 26 martie 1894, cu 130 de ani în urmă, la Cernăuți s-a născut cântăreața de operă, soprana română, Viorica Ursuleac.

Viorica Ursuleac a fost fiica lui  Mihai Ursuleac (1863-1928), arhidiacon ortodox din Cernăuți. Și-a făcut studiile la Viena, debutând pe scenă din Zagreb  în anul 1922. Soprana Viorica Ursuleac a apărut apoi la Volksoper din Viena (1924-1926), Opera din Frankfurt (1926-1930), Berlin Staatsoper (1935-1937) și Opera din München (1937-1944). S-a căsătorit cu dirijorul austriac Clemens Krauss la Frankfurt, în timpul șederii ei acolo.

26 3 IS 1

Glasul  tulburător al Vioricăi Ursuleac îl fascinase pe compozitorul Richard Strauss. El a numit-o „cea mai fidelă dintre fidele”.  El îi oferise rolurile principale în patru dintre premierele operelor lui: „Arabella” (1933), „Friedenstag” (care i-a fost dedicată ei şi soţului ei, dirijorul austriac Clemens Krauss, în 1938), „Capriccio” (1942) şi „Die Liebe der Danae” (1944).  În 1942 a avut loc premiera operei într-un act „Capriccio” de Richard Strauss, realizată pe un libret semnat de dirijorul Clemens Krauss, care a şi condus spectacolul de premieră. Prima interpretă a rolului Contesei Madeleine a fost soprana română Viorica Ursuleac, artista lirică preferată a compozitorului german. Despre aceasta, Strauss spunea că a fost impresionat până la lacrimi ascultând-o interpretând scena finală a operei «Capriccio», afirmând că niciodată nu compusese ceva mai frumos. Viorica Ursuleac  a cântat pe mai toate scenele mari ale Europei.

26 3 IS 4

Excelentă actriţă cu o voce de aur, Viorica Ursuleac înseamnă, ca şi muzicianul total al Europei, Roman Vlad (şi el – cernăuţean), o glorie europeană a Bucovinei.

După spectacolul de adio, susţinut  în 1953 la Wiesbaden, Viorica  Ursuleac este numită  profesoară la „Salzburg Mozarteum”, unde a activat până în 1964. Renumita soprană a murit la vârsta de 91 de ani, în satul Ehrwald de lângă Tirol,  unde s-a stabilit încă înainte de 1954, anul morții soțului ei, Clemens Krauss. Primadona a primit distincția austriacă Kammersängerin (1934) și distincția prusacă Kammersängerin (1935).

26 3 IS 3

Vocea Vioricăi  Ursuleac nu a fost de o frumusețe neobișnuită, după cum reiese din înregistrări, dar ea a fost apreciată ca o bună muziciană și actriță.  Colega ei, soprana Hildegard Ranczak, spunea despre ea: „Cu toate că ea avea un acut seducător și facil, am fost uimită tot timpul de faptul că petrecea două ore de vocalize înaintea fiecărei apariții pe scenă. Ea a fost, în opinia mea, uimitor construită, fără o voce cu adevărat naturală, dar pe care a folosit-o cu o inteligență misterioasă”. Viorica Ursuleac a murit la vârsta de 91 de ani, în satul Ehrwald  din Tirol, unde s-a stabilit încă înainte de 1954, anul morții lui Krauss.

Despre Viorica Ursuleac s-au scris cărţi în limbi europene, iar înregistrările cu ariile pe care le-a interpretat ea au intrat de mult  în patrimoniul sacru al Europei. La Cernăuți, în casa unde s-a născut și și-a petrecut copilăria vestita cântăreață de operă (situată pe actuala stradă Șevcenko), a fost instalată o placă comemorativă.

26 3 IS 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий