Câți cetățeni ucraineni intenționează să rămână peste hotare?

9 09 Ф 4

Dintre cele 6 milioane de ucraineni care se află încă în străinătate din cauza agresiunii rusești, între 1,3 și 3,3 milioane nu se vor mai întoarce în Ucraina, se afirmă într-un studiu al Centrului pentru Strategie Economică, comunică „Ukrainski noviny” („Știri ucrainene”).

Potrivit calculelor Centrului, la sfârșitul lunii iunie anul curent, 5,6-6,7 milioane de ucraineni se află în străinătate din cauza războiului, în timp ce la sfârșitul anului 2022, numărul lor era de 5,3-6,2 milioane. Creșterea numărului de refugiați se datorează, în primul rând, loviturilor statului agresor asupra sistemului energetic ucrainean în timpul iernii, intensității atacurilor cu rachete în luna mai și exploziei Hidrocentralei Kahovka la începutul lunii iunie 2023, se arată în studiu.

„Potrivit calculelor noastre, după diferite scenarii, între 1,3 milioane și 3,3 milioane de ucraineni ar putea rămâne în străinătate. Aceasta înseamnă cu 0,4-0,6 milioane de persoane mai mult decât am estimat în decembrie 2022. Această schimbare este rezultatul duratei mai lungi a ostilităților și al adaptării în continuare a refugiaților la viața în străinătate», se arată în comunicat.

Cei mai mulți refugiați sunt femei cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani și copii, precizează Centrul. Potrivit analiștilor, în cazul în care ucrainenii nu se vor întoarce, statul va avea un impact semnificativ asupra economiei, deoarece ar putea pierde anual între 2,7  și 6,9 la sută din PIB.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий