Ceai din frunze de dafin pentru tuse din farmacia de casă a bunicii

000 Ceai de dafin

Frunza de dafin este utilizată pe scară largă în tratamentul bolilor respiratorii. Civilizațiile antice foloseau frunzele de dafin pentru a trata multe afecțiuni. Până în prezent, această tradiție este folosită datorită efectului puternic pe care îl are această plantă valoroasă. Frunza de dafin a fost de multă vreme apreciată nu numai ca un condiment de top, care conferă preparatelor o aromă deosebită, ci și ca un medicament natural care acționează ca un antiinflamator și antiseptic.

Frunzele acestei vechi plante veșnic verzi, care crește în toată Mediterana, sunt bogate în diverse minerale – potasiu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, magneziu, seleniu, precum și vitamina A, vitaminele C și B, care sunt importante pentru metabolism, menținând echilibrul hormonal, precum și pentru funcționarea normală a nervilor și mușchilor.

Dafinul este folosit și în tratamentul problemelor digestive și cardiovasculare, gutei, reumatismului, precum și a nervozității și insomniei. Uleiul esenţial din frunze de dafin este folosit pentru inhalaţii şi este foarte util şi pentru dezinfectarea spaţiului în sezonul răcelilor şi virusurilor.

Ceaiul din frunze de dafin și siropul sunt, de asemenea, recomandate pentru întărirea imunității, curățarea căilor respiratorii, ameliorarea tusei, a durerilor de gât și a bronșitei.

În medicina populară, această plantă este considerată un analgezic natural și este folosită pentru a calma durerea cauzată de factori externi. Întărește imunitatea și este folosită ca antibiotic natural împotriva diferitelor infecții virale și bacteriene. Cu toate acestea, această plantă este cea mai utilă împotriva tusei. Fie ca este vorba de bronşită, răceală sau altă cauză, ceaiul şi siropul din această plantă calmează foarte repede organele respiratorii şi tusea dispare fără a lua medicamente.

Faptul că ceaiul din frunze de dafin calmează tusea neplăcută, este un excelent înlocuitor natural pentru toate ceaiurile cumpărate care se găsesc în piaţă. Un plus foarte eficient la acest ceai este faptul că chiar și copiii îl pot consuma în sezonul gripei când au de-a face cu probleme respiratorii.

De asemenea, poate fi preparat un sirop de tuse natural pe bază de foi de dafin. Acest preparat puternic, pe lângă faptul că are un gust plăcut, este și foarte eficient atunci când vine vorba de vindecare rapidă. Este o reţetă veche, din farmacia de casă a bunicii.

Sirop pe bază de frunze de dafin.  Ingredientele principale sunt:  1 cană de zahăr, 1 cană de apă (200 ml), aproximativ 10 foi de dafin, 2 linguri de salvie uscată.

Mod de preparare. Zahărul se caramelizează în mod obişnuit – se lasă pe foc până îşi schimbă culoarea, apoi se adaugă apa, se acoperă şi se găteşte până se dizolvă zahărul. Se adaugă frunza de dafin și salvie. Se fierbe încă zece minute. Se ia de pe foc şi se acoperă vasul cu un capac până se răceşte siropul. Apoi se strecoară și se toarnă într-o sticlă sau borcan. Se recomandă să se bea de trei ori pe zi – o lingură,  cu jumătate de oră înainte de mese. Pentru copii este suficient să consume câte o linguriță.

Ceai din frunze de dafin.  3-4 foi de dafin proaspete sau uscate se taie în bucăţi mai mici sau se zdrobesc, apoi se adaugă  250 ml apă fierbinte şi se fierbe încă 10 minute. Se ia de pe foc și se mai lasă 10 minute, acoperit, apoi se strecoară. Când ceaiul s-a răcit puţin, se adaugă o lingură de suc de lămâie şi o linguriţă de miere. Se beau 2-3 pahare pe zi. (Pergamentul Speranţei)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий