Cele mai bune tonice cardiace

Lipsa vitaminelor, stresul şi anxietatea pot înrăutăţi starea inimii. Pentru cardiaci zilele foarte călduroase, care ne aşteaptă, sunt un adevărat coşmar, mai ales, la prânz, când temperaturile devin insuportabile. În ajutorul cardiacilor, în asemenea cazuri, vin plantele cu efecte tonice.
Simptomele cu care s-ar putea confrunta cardiacii în zilele caniculare, sunt ameţelile, palpitaţiile sufocările şi respiraţia grea. Infuziile, siropurile şi tincturile din plante tonice pot veni în ajutorul acestor persoane.

Păducelul, planta inimii
Hipertensiunea, hipotensiunea şi tulburările de ritm cardiac pot fi tratate cu extract din fructe de păducel (boiarîşnik). Fitoterapeuţii susţin că în cazul multor boli de inimă pot fi folosite infuzia, tinctura, siropul şi unguentele din păducel, plantă care conţine acid triterpenic, un tonic cardiac ce reglează circulaţia sângelui la nivel central şi periferic, ajutând la prevenirea producerii accidentelor cerebrale. În plus, această plantă e recomandată şi celor anxioşi ori cu labilitate psihică, deoarece are efect sedativ.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de flori cu frunze de păducel sau 2 linguriţe de fructe la o cană cu apă. Se va consuma 2 căni pe zi (dimineaţa şi seara înainte de culcare), băute încet.
Atenţie! Păducelul şi produsele terapeutice derivate din el sunt contraindicate bolnavilor cu edeme cardiace, cardiopatii valvulare sau cu afecţiuni cardiace aflate în stadii avansate.

Hibiscusul
E de ajutor pentru hipertensivi. Ceaiul din flori de hibiscus ajută la reglarea bătăilor inimii şi este un leac potrivit pentru hipertensivi. Infuzia de hibiscus se prepară din 4 linguriţe de plantă uscată şi 500 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat timp de 15 minute şi apoi se strecoară. Se consumă un ceai pe zi timp de o lună. Este un bun tratament şi pentru cei care suferă de insomnii sau se plâng de oboseală.

Unguraşul
E folosit împotriva palpitaţiilor. Este o plantă care poate acţiona în mai multe direcţii: poate regla bătăile inimii, dar are şi proprietăţi expectorante, antispastice (combate spasmele musculare) şi emoliente. O infuzie preparată din plantă uscată poate fi de ajutor în cazul ameţelilor sau al înţepăturilor în zona inimii. Datorită conţinutului ridicat de potasiu şi colină (un aminoalcool), extractele din această plantă au efecte benefice în cazul aritmiei cardiace.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă; se beau 2-3 căni pe zi înaintea meselor principale. Infuzia concentrată se prepară din 2 linguri de plantă la o cană cu apă, din care se ia de 2-3 ori pe zi câte o lingură înainte de masă.
Frecvenţa bolilor cardiovasculare e din ce în ce mai mare, în special la vârsta a doua, adică între 40 şi 60 de ani. Îngrijorătoare este, însă, apariţia primelor simptome ale bolilor cardiovasculare chiar înainte de această vârstă. În terapia afecţiunilor inimii, plantele medicinale şi produsele farmaceutice obţinute din ele joacă un rol deosebit. Numeroase medicamente, precum cele obţinute din degeţelul-roşu, degeţelul-lânos, lăcrimioare, saschiul sau ruscuţa de primăvară şi altele sunt folosite pe scară largă în tratamentul bolilor cardiovasculare. Se pot prepara infuzii, tincturi sau decoct din păducel, talpa-gâştei, unguraş, sulfină, păpădie, vâsc, anghinare sau coada-calului.

Talpa-gâştei
Acţionează şi la nivel nervos. Este planta căreia, în popor i se mai spune „doctorul cardiacilor”.

Fiind un sedativ puternic, este recomandată şi în tratamentul bolilor pe fond nervos. Fitoterapeuţii recomandă infuziile şi tincturile din această plantă pentru reglarea presiunii sângelui, în hipertensiune şi în problemele digestive. Tinctura de talpa-gâştei este un tonic cardiac foarte bun, pe care bolnavul este bine să-l aibă tot timpul asupra sa. Acest leac nu are efecte secundare.
Pentru tinctură se iau 20 g de plantă uscată, se macerează timp de 8 zile în 100 ml alcool de 70 de grade, se iau câte 20-40 picături de 2-3 ori pe zi înaintea meselor principale.

 

 

Добавить комментарий