Cine este militarul ucrainean, care a exclamat cu câteva secunde înainte de a fi executat „Slavă Ucrainei!”?

9 03 2923 F 3

Militarii din Brigada 119 de apărare teritorială consideră că prizonierul militar ucrainean, pe care l-au împuşcat ruşii după ce el a exclamat „Slavă Ucrainei!” este un luptător din batalionul 163 al brigăzii – Oleksandr Maţievski. Despre aceasta a comunicat şeful Serviciului de relaţii cu opinia publică al Brigăzii 119, Serghii Kalinicenko, în comentariul pentru Audiovizualul Public.

Oleksandr Maţievski a lucrat la Kiev în calitate de electrician, iar după începerea invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia s-a dus la comisariatul militar. În primăvara anului 2022 a participat la apărarea regiunii Cernighiv, iar în decembrie – la luptele de lângă Soledar, regiunea Doneţk. La 30 decembrie el, împreună cu patru militari, a plecat într-o misiune de luptă şi în timpul luptei a dispărut legătura cu ei. Nu sunt cunoscute amănuntele acestei lupte. Nu se ştie cine şi cum a murit, cum a nimerit în prizonierat Oleksandr, căci martori nu mai sunt.

După cum transmite Audiovizualul public ucrainean, Oleksandr Maţievski a fost lunetist, dar la ultima misiune de luptă a plecat cu pistolul automat. Comandantul subunităţii a declarat că l-a recunoscut pe Oleksandr pe video chiar din primele secunde: Oleksandr nu cu mult înainte de execuţie a fost rănit deasupra sprâncenei. După această rană l-au şi cunoscut. Precum şi după maniera de a vorbi şi a fuma.

Mama apărătorului, Paraska Demciuk, de asemenea, şi-a recunoscut fiul: „Acesta e Saşa al meu! Privirea, mâinile, vocea, figura, umerii. Acesta este unicul meu fiu”.  Iar comandantul subunităţii, care a văzut cadrele de la recunoaşterea corpului militarului, a spus că rănile corespund împuşcăturilor trase de ruşi şi filmate.  Mama a văzut pe corpul lui şi o alunică, exact ca cea a lui Saşa. „Acesta a fost fiul meu”, a rostit mama cu toată convingerea. Ea şi-a mai amintit că după ce în reţea a fost postat video cu executarea militarului ucrainean, a sunat-o nepotul ei, care printre lacrimi îi spunea: „Am văzut, am văzut cum l-au omorât pe tatăl meu!”.

Paraska Demciuk este ferm convinsă: camarazii de arme se vor răzbuna pentru moartea fiului ei.

Clipul video despre împuşcarea prizonierului ucrainean neînarmat după ce el a exclamat „Slavă Ucrainei!”, a fost postat în reţelele de socializare la 6 martie. Nu se ştie când şi unde a fost el filmat. Potrivit versiunii prealabile a Ministerului Apărării, acest militar putea fi luptătorul din Brigada specială mecanizată 30, Timofii Şadura, considerat dispărut fără veste din 3 februarie 2023, după luptele de lângă Bahmut. Împuternicitul Radei Supreme pentru drepturile omului, Dmytro Lubineţ, a distribuit video despre executarea militarului ucrainean luat prizonier, ombudsmanilor  din diferite ţări ale lumii drept dovadă a ordinarei crime de război a Rusiei. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a numit executarea prizonierului ucrainean drept o crimă de război straşnică şi încă o dovadă că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este genocid. Preşedintele Volodymyr Zelenski a declarat că Ucraina îl va găsi pe călăul care l-a omorât pe apărătorul nostru. Iar organele de drept au intentat un proces penal privind încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului.

9 03 2023 F 2

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий