La Cernăuţi va fi plantată o alee cu arbori lalea

8 03 2023 F 2

O astfel de alee va înfrumuseţa strada Vorobchievici. Această locaţie pentru arborii lalea a fost aleasă, la propunerea locuitorilor, de către Trustul gospodăriei verzi, comunică pe Facebook Consiliul Orăşenesc Cernăuţi.

Arborele lalea sau tulipanul (Liriodendron tulipifera L.) este originar din America de Nord, unde ajunge până la 40-50 metri  înălțime și 2-4 metri  în diametru. Tulpina este dreaptă, cilindrică, scoarța gri-închis, subțire, cu crăpături longitudinale la arborii bătrâni.

Coroana are forma ovoidală. Frunzele, în formă de liră. Toamna se colorează în galben-auriu.

Florile, hermafrodite, sunt dispuse terminal, având forma de lalea sau de crin, galbene verzui sau galbene sulfurii cu pete oranj la bază. Înflorește la sfârșitul lunii mai și în luna iunie. Fructele au forma de conuri alungite.

Vegetează bine în terenuri fertile, puțin argiloase, ferite de curenți reci, deoarece este destul de rezistent, însă puieții de tulipan suferă la geruri sub -25°C, dar la maturitate suportă și temperaturi de -30°C.

Prezintă o deosebită valoare ornamentală datorită frunzelor sub formă de liră, formei și coloritului florilor, și chiar a trunchiului.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий