Clipe semnificative ale săptămânii

18 5 F 5

Trupele ucrainene au stabilizat situația în nordul regiunii Harkiv și împing armata rusă de la periferia orașului Vovciansk. În partea de nord a orașului, rușii au luat până la 40 de civili prizonieri și există informații despre un caz de execuție.

Secretarul de stat Anthony Blinken a vizitat Kievul, anunțând că SUA vor confisca bunurile rusești pentru a reconstrui Ucraina, vor oferi un ajutor militar suplimentar de 2 miliarde de dolari și vor semna un acord de securitate cu Ucraina în câteva săptămâni. De asemenea, a cântat la chitară într-un pub din Kiev.

Avioanele de luptă F-16 din Danemarca se vor afla în Ucraina timp de câteva luni. Rheinmetall va produce sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina. Danemarca oferă Ucrainei un alt pachet de ajutor militar de 750 de milioane de euro.

La 15 mai, a avut loc o tentativă de asasinat asupra Premierului slovac, Robert Fico. Acesta este supus unei intervenții chirurgicale. Poliția l-a acuzat pe atacator. În Georgia a fost adoptată o lege privind «agenții străini». La Tbilisi au loc proteste. Președintele american Biden îl convoacă pe Trump la o dezbatere preelectorală.

Întreruperile de curent care au început la 14 mai ar putea dura până în august-septembrie. Banca Națională a majorat cursul oficial de schimb al dolarului. Vlodymyr Zelenski a semnat o lege care mărește amenzile pentru sustragerea de la mobilizare.

Câteva momente semnificate ale săptămânii în imaginile fotografice selectate de Audiovizualul public.

Viktor, în vârstă de 73 de ani, își ia rămas bun de la soția sa, Nadia, care a acceptat să fie evacuată din Vovciansk. Viktor explică faptul că rămâne pentru că trebuie să lucreze în prisacă. Ofițerii de poliție din grupul de evacuare au încercat să convingă cuplul să plece împreună, explicând pericolul bombardamentelor, dar bărbatul a fost de neclintit.

O femeie cu câinele și bunurile sale într-o remorcă de tractor, regiunea Harkiv, 14 mai 2024. Poliția și salvatorii evacuează civilii din satele comunității Lipețka cu vehicule blindate. Unii oameni reușesc să iasă cu mijloace de transport proprii. Mai mult de 150 de persoane rămân acolo. Așezările comunității sunt supuse unui bombardament constant.

18 5 F 6

Un salvator aruncă cărămizi pentru a ridica plafoanele care au căzut în urma unei lovituri asupra raionului Kiev din Harkov, 14 mai 2024. Federația Rusă a lovit partea de nord a orașului cu două muniții de planor.

18 5 F 8

Tancuri pe stradă în Vovciansk. Vehiculele blindate ucrainene sunt adesea ținta principală a rușilor. Sunetul artileriei în oraș nu se oprește nici măcar pe un minut.

18 5 F 7

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий