Copiii ucraineni de pe teritoriile ocupate sunt duși tocmai în regiunea Celiabinsk a Rusiei

Children look through a car windows as they and other refugees from the Kharkov Region of Ukraine as they arrive at temporary camp in Belgorod, Russia, Wednesday, Sept. 14, 2022. Thousands fled fled northeastern Ukraine to Russia amid Ukrainian counteroffensive in the region. (AP Photo)

Ocupanții ruși duc copiii din Yasynuvata, ocupată de Rusia în 2014 în regiunea Donețk, în orașul rusesc Celiabinsk, a comunicat  Centrul Național de Rezistență.

„Copiii sunt luați fără părinți, sub supravegherea unor „curatori”. Părinții pot pleca când doresc. Elevii sunt luați din cauza imposibilității de a studia offline și  refuzului de a studia la distanță. S-a decis să fie duși nu la Donețk, unde procesul de învățământ continuă, ci într-o regiune îndepărtată din Federația Rusă. Aceasta este o deportare deliberată a copiilor ucraineni în scopul asimilării lor ulterioare”, a declarat Centrul Național de Rezistență într-un comunicat.

Primarul din Yasynuvata, Dmytro Șevcenko, a declarat că o parte dintre elevii din Yasynuvata vor începe să studieze în noul an școlar în capitala regiunii Celiabinsk. „Vorbim despre copii ai căror părinți sunt pregătiți să îi lase să plece. Unii profesori îi vor însoți pe elevi», a explicat Centrul Național de Rezistență.

La 28 august, în timpul prezentării unui memoriu la Curtea Penală Internațională cu privire la genocidul din Mariupol, Mykola Komarovski, avocat al Grupului pentru drepturile omului din Harkiv, a declarat că peste o mie de copii au fost luați din Mariupol și duși în Rusia. „Acești copii au fost duși din Mariupol în Rusia la centre sportive și de recreere. Ei au fost instruiți în aceste tabere pentru a nu întrerupe procesul educațional. Putem ghici că acest proces s-a bazat pe sistemul rusesc. Copiilor li s-a predat versiunea rusă a istoriei, li s-a povestit despre evenimentele care au avut loc în Ucraina din punctul de vedere al Federației Ruse», a declarat Komarovski.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий