Criza din Transnistria: există o amenințare militară și ce vor cu adevărat separatiștii din regiunea transnistreană?

29 2 Ф 1 а

Transnistria trăiește exclusiv pe seama teritoriilor civilizate ale Republicii Moldova, României etc.

Din punct de vedere logistic, Rusia nu are acces în Transnistria, această enclavă criminală, dar cu siguranță și-ar dori să-l obțină, a declarat Myhailo Podoliak, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei. „Acesta este al 10-lea sau al 15-lea apel pentru protejarea intereselor economice și așa mai departe, dar din punct de vedere logistic, Rusia nu are acces la această enclavă criminală. Cu siguranță ar dori să o obțină. Ne amintim de primele luni ale războiului: sudul Ucrainei a fost una dintre zonele lor prioritare, adică Odesa, tocmai pentru a avea acces la această enclavă criminală. Astăzi, ei nu au nicio modalitate logistică de a ajunge acolo. Și, în consecință, cei care se află în această enclavă criminală, mă refer la așa-numiții parlamentari… înțeleg acest lucru”, a spus el.

Consilierul șefului Oficiului prezidențial a adăugat că Kremlinul caută oportunități de cooperare informațională pe anumite subiecte de propagandă pentru a obține oportunități suplimentare de a face comerț cu Moldova și comerț cu Uniunea Europeană. „Transnistria trăiește exclusiv pe seama teritoriilor civilizate ale Moldovei, României și așa mai departe… Astăzi, nu există nicio comunicare cu Rusia, cu excepția acestor rare steaguri roșii de tip sovietic pe care le agață și a acestor istericale propagandistice… Deci, să rezumăm: nu există și nu va exista nicio escaladare în această direcție”, a adăugat Myhailo Podoliak.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a declarat că susține suveranitatea Republicii Moldova și că monitorizează îndeaproape evenimentele din jurul așa-numitei „Republici Moldovenești Transnistrene” (RMT).

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий