Gripa și răceala
Enervantă și obositoare, tusea este un simptom care însoțește foarte multe afecțiuni. Unii dintre noi s-au obișnuit să o ignoreze fără să știe că poate ascunde multe secrete… grave. Tusea nu este doar o reacție la agresarea căilor respiratorii de către diverși agenți externi de genul prafului, umezelii sau chiar fumului.
Boli pe care le însoțește
Tusea este un simptom frecvent al îmbolnăvirii sistemului respirator. De la bronșită, traheită, astm, tuberculoză până la cancerul pulmonar, toate aceste afecțiuni pot fi anunțate de instalarea episoadelor de tuse enervantă. Ce trebuie să știe, însă, orice persoană care trece prin așa ceva? Ea poate avea și cauze extrapulmonare, cea mai serioasă dintre ele fiind cea de origine cardiacă.
Tuse seacă sau productivă
De regulă, apare ca urmare a răcelii sau gripei. Veți vedea, că, odată dispărute celelalte simptome, când credeți că v-ați vindecat complet, începe calvarul tusei nocturne, care vă trezește și vă alungă somnul. În astfel de situații tusea este seacă și iritativă. Este momentul când aveți nevoie de un sirop emolient, care să o calmeze. Pe de altă parte, infecțiile acute virale sau bacteriene ale aparatului respirator, mai ales, ale celui superior, duc la apariția tusei umede sau productive. Aceasta apare însoțită și de alte simptome de tipul febrei, durerilor de gât, de cap și al secrețiilor nazale.
Nu ignorați tusea!
La nefumători, tusea cronică de cauză toraco-pulmonară poate fi un simptom al astmului bronșic, cau al bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). O parte din pacienții care au avut tuse într-o infecție acută a căilor respiratorii continuă să tușească și după 6-8 săptămâni, în acest caz fiind necesare explorarea plămânului prin radiografie toracică și teste funcționale respiratorii. La fumători tusea cronică poate fi semn al unei bronșite cronice, bronșectazii sau BPOC.
Homeopatia este de ajutor
Abordarea prin homeopatie a tusei urmărește același protocol medical – anamneza, examinarea fizică a pacientului, investigații paraclinice la nevoie. Tratamentul poate fi extrem de variat, medicamentele homeopatice fiind în număr mare. Alegerea lor se face ca urmare a unei nuanțări și particularizări aparte, pe care medicul homeopat o realizează în cursul anamnezei. Tusea este investigată și din punct de vedere al modalităților de agravare sau diminuare, cât și al senzațiilor pe care le percepe omul. La copii, este de mare ajutor observarea constituției, a comportamentului sau istoricul familial, care poate oferi detalii despre existența unui teren sensibil la afecțiuni respiratorii.
Tusea măgărească, boală a copilăriei
Există un tip de tuse denumită în limbaj popular tuse măgărească și în cel medical – convulsivă, care are cauză infecțioasă, este foarte contagioasă și apare mai ales la copii. Din fericire, este disponibil un vaccin ce-i pune la adăpost pe micuții pacienți de această afecțiune. Cu toate acestea, odată diagnosticat, copilul trebuie izolat până la vindecarea completă. Tratamentul se face cu antibiotice, pentru eliminarea infecției, dar și cu medicamente homeopatice, pentru calmarea tusei.
Atenție! Dacă tusea provoacă dureri insuportabile în piept și este însoțită de frisoane sau febră mai mare de 38 grade C, este cazul să chemați salvarea. Poate fi vorba de o pneumonie. Netratată, aceasta duce chiar la deces.