Cum va fi actuala iarnă?

1 12 F 6

Ucraina se confruntă cu a doua iarnă în mijlocul unui război la scară largă. Climatologii au prezis cum va fi vremea în acest anotimp, dacă trebuie să ne așteptăm la înghețuri severe sau la căldură.

Cel mai probabil, această iarnă nu va fi o excepție de la tendința caracteristică ultimelor decenii, a declarat de Vira Balabuh, șefa Departamentului de Meteorologie Aplicată și Climatologie din cadrul Institutului Hidrometeorologic Ucrainean. Vira Balabuh a menționat că, potrivit calculelor modelelor meteorologice numerice, se așteaptă ca temperatura medie din Ucraina pentru acest sezon să fie cu 1 sau chiar 2 grade mai mare faţă de normă. Iar acest lucru este destul de important. La urma urmei, calculul este făcut în conformitate cu ultima normă, adică 1991-2020.

Ultimii ani au fost neobișnuit de calzi, cu ierni cu 1,5 grade mai calde decât în anii 1960 și 1980. Temperatura medie a sezonului poate fi chiar și cu două grade mai mare, a precizat climatologul. În același timp, ea a subliniat că acest lucru nu înseamnă că temperatura va fi anormal de ridicată tot timpul. Cu toate acestea, o astfel de vreme va predomina. Bineînțeles, vor exista perioade în care temperatura va fi mai scăzută, când sunt posibile intruziuni arctice. Cu toate acestea, în acest an iarna vine la noi cu mare reticență.

Este foarte probabil ca luna decembrie să fie destul de caldă. Și chiar dacă astfel de intruziuni arctice sunt posibile, este foarte probabil ca acestea să fie la fel de clasice ca în țara noastră – cele mai scăzute temperaturi sunt observate în a doua jumătate a lunii ianuarie și februarie. Această perioadă poate fi cea mai rece, cu cele mai abundente ninsori, de regulă,

— a subliniat Balabuh.

Ea a adăugat că iarna va veni cu siguranță. Cu toate acestea, și-a exprimat speranța că cea mai mare parte a acestei perioade de iarnă va fi confortabilă pentru noi. Iar temperatura va oscila, ca și în anii precedenți, între -5 și +5 grade.

„Valuri de ger puternice sunt puțin probabile. Cel mai probabil, acestea vor fi de scurtă durată și nu foarte intense», a rezumat Vira Balabuh pentru Canalul 24.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.

Добавить комментарий